Alarm za opasnost: Sigurni znaci da ste izabrali pogrešnu dijetu

17.11.2020

08:20 >> 07:58

0

Nemojte istrajavati u nečemu što vam donosi više štete nego koristi

Alarm za opasnost: Sigurni znaci da ste izabrali pogrešnu dijetu
Copyright Pixabay

Povremeno je potrebno korigovati režim ishrane u želji da smanjimo težinu. S obzirom na to da većina ljudi ove promene sprovodi bez konsultacije sa nutricionistom ili lekarom, važno je da obrate pažnju na neke signale koje im telo šalje. U suprotnom dijeta može doneti mnogo više štete, nego kortisti.

Postoji veliki broj različitih dijeta, a suština svih je smanjenje broja unetih kalorija po obroku. Po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršale.

U cilju da se predupredi i vraćanje kilograma i gubljenje vremena sa neadekvatnom dijetom, donosimo vam spisak znakova pomoću kojih možete da odredite da li vam određeni način ishrane, odnosno dijeta odgovara ili ne.

Osećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća – nema jakog osećaja gladi dok je sprovodite.

Možda vas zanima:Pravda za čvarke: Znamo da ste jedva čekali da čujete da su podjednako zdravi kao čija semenke

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se nekoliko istih proizvoda konzumira pet ili više dana – definitivno nisu za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje telo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa. Nedostatak nutritijenata u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju. Sa ovakvim stavom je teško ne samo smršati, nego i bilo šta drugo raditi u životu.

Pixabay

Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primer, proteinska dijeta brzo smanjuje težinu, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Nakon samo jedne nedelje od početka dijete, možda ćete primetiti da izgledate gore: koža će poprimiti sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja, a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem telu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda su najgori tip dijeta one bazirane samo na jednoj namirnici npr. jogurt, pirinač ili heljda. Da bi normalno funkcionisalo, telu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu – to neće telu obezbediti neophodne nutritijente. A i vaš psihički status neće biti ni malo sjajan; monotona dijeta donosi i monoton život.

Saznaj više:

Ne možete da pronađete otvarač za konzerve? Imamo jednostavan trik da ne ostanete gladni (VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike