Pet signala koje vam telo šalje da se hitno pokrenete

01.10.2020

13:28 >> 12:31

0

Nemojte da čekate da bude prekasno

Pet signala koje vam telo šalje da se hitno pokrenete
Copyright Ketrin Zita Džouns Profimedia

Preduge sedite na poslu ili kod kuće ispred TV-a ili računara. Znate da bi trebalo da se pokrenete, ali se izgovarate na nedostatak vremena, a suština je da vas mrzi. Ako vam telo šalje ove signale, vreme je da napravite promenu i to pre nego što bude kasno da se stvari poprave.

Za početak vam predlažemo aktivnosti koje će imati blagotvoran učinak na vaše telo, ali i psihu. Hodanje i bicikliranje su možda i najbolje aktivnosti za rekreativce, a velika prilagodljivost i društveno-ekonomska pristupačnost samo su pride.

Hodanjem na kratkim relacijama, recimo do pet kilometara, osiguraćete 30 minuta vežbanja dnevno, što je u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Istraživanja su, pak, pokazala da ljudi koji brzo hodaju barem 25 minuta dnevno mogu očekivati da će, u proseku, živeti, tri do sedam godina duže. Isti efekat će imati i vožnja bicikla, a obe pomenute aktivnosti biće korisne za vaše mentalno zdravlje, imuni sistev, san, pa i liniju.

Zbog nedostatka kretanje, vaše zdravlje može biti ugroženo, a ovo je pet sigurnih znakova da vas telo upozorava.

1. Bol u donjem delu leđa

Za pravilno držanje bitan je rad na “core” mišićima, a ako ih ne održavate snažnima, bolovi u donjem delu leđa nisu ništa čudno. Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do nakupljanja kilograma, posebno oko struka, a to može stvoriti veliko opterećenje upravo na donji deo leđa.

2. Loše spavate i stalno ste umorni

Nedostatak fizičke aktivnosti može imati negativan uticaj na san. Između ostalog, istraživanja su pokazala da osobe koje su fizički aktivne između 30 i 40 minuta dnevno lakše utonu u miran san, a i sledeći dan osećaju se svežije i imaju više energije. Možda zvuči kontradiktorno, ali što ste manje aktivni, osećaćete se iscrpljenije i umornije. Osim toga, zbog neaktivnosti možete imati i učestalije grčeve u mišićima. Zato idući put kad osetite umor, umesto da legnete na kauč, prošetajte se. Na tome će vam vaše telo i mišići biti zahvalni.

3. Sve vreme nešto grickate

Normalno je da posle treninga osećate glad zbog svih kalorija koje ste potrošili. Međutim, osećaj gladi može biti pojačan i zbog nedostatka aktivnosti. Prema rečima stručnjaka, jedna od posledica vođenja sedelačkog života jeste povećana proizvodnja grelina, hormona zbog kog osećamo glad.

Profimedia

4. Mrzovoljni ste, potišteni i anksiozni

Svađate se, stalno ste loše volje ili ste preterano zabrinuti? Razlog je možda prevelika količina vremena koju provodite ležeći na kauču, a prema rečima stručnjaka, fizička aktivnost može vam pomoći da vam se raspoloženje stabilizuje. Aktivnost ima povoljan uticaj i na borbu sa depresijom Zato ako ste neraspoloženi trenutno, možda tužni ili nervozni, fizička aktivnost će vam pomoći.

5. Imate problema sa probavom

Loša probava nije posledica samo nedovoljnog unosa vode i hrane s premalo vlakana. Slaba ili nikakva fizička aktivnost, takođe, može loše uticati na probavu i rad creva. Srećom, uvođenje aktivnosti u svakodnevnicu u kombinaciji sa zdravom hranom pomaže u rešavanju tog problema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike