Ako baš morate da pijete, ima načina da sprečite i izlečite mamurluk

15.10.2020

17:49 >> 19:23

0

Autor: Z. A..

Najbolji način da ne budete mamurni jeste da ne pijete

Ako baš morate da pijete, ima načina da sprečite i izlečite mamurluk
Copyright Pixabay

Pre nekoliko godina u Holandiji je otvoren bar u koji su ljudi mogli da uđu samo ukoliko im alko-test bude pozitivan iliti ako su mamurni. U tom baru bili su postavljeni ogromni dušeci za jutro posle pijanstva, a i osoblje je bilo brižno prema ljudima koji su odlučili da se malo ili mnogo opuste. Pošto kod nas, iako smo društvo koje toleriše uživanje alkohola, nema kafića za oporavak od kafane, treba da znate nakoliko trikova kako biste bar malo ublažili dejstvo alkohola sutradan. I zaštitili jetru koju alkohol baš opterećuje. Uskoro će vikend, pa nije loše biti spreman.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Zašto je dobro da jedete pirinač pred spavanje

Losos i avokado sadrže prirodne masti koje dugo ostaju u želucu, što znači da usporavaju brzinu apsorpcije alkohola. Grickanje šake orašastih plodova tokom ispijanja alkohola takođe pomaže jer oni imaju vitamine B grupe koji se troše u telu kada se opijate.

Ako se i nakon buđenja ne osećate baš najbolje, popijte čašu hladne kokosove vode, to će nadoknaditi kalijum, piše „The Sun“.

Čija semenke takođe će vam pomoći da izbacite toksine iz tela,  trebalo bi pijete vodu dok konzumirate alkohol i pre spavanja kako bi izbegao mamurluk, savetuje dr Tarner.

Stručnjaci takođe kažu kako jedenje obroka s puno proteina i masti pomaže u zaštiti želuca od štetnih nuspojava alkohola. Pojedite voće s puno fruktoze, poput grožđa ili jabuka, koje uspešno čisti jetru od alkohola.

Čak i žustro tuširanje sledeći dan može vam pomoći jer ubrzava cirkulaciju, što znači da se alkohol može brže preraditi. A ako se i dalje ne osećate baš trezno, cvekla dokazano pomaže jetri.

„Pijte vodu, puno vode, tokom izlaska, a zatim i puno vode pre nego što odete u krevet. Zapanjiće vas kako ćete se osećati sledećeg dana. Još jedan savet za izbegavanje mamurluka jeste jesti pre izlaska. Poznato je da ne bi trebalo da pijete na prazan želudac, ali prava hrana čini veliku razliku. Uvek bi trebalo da pazite da pijete odgovorno i da se setite da je najbolji način da se izbegne mamurluk da uopšte ne pijete“, rekao je dr Tarner.

Pixabay

ČITAJTE I: Grčki dugoprugaš pomogao drugarici invalidu da ispuni san i popne se na planinski vrh

Ukratko, ovo su trikovi da izbegnete mamurluk:

  • Jedite pečeni losos, avokado i orašaste plodove prije i za vrijeme izlaska
  • Grickajte orašaste plodove koji sadrže vitamine B grupe
  • Pijte puno vode tokom izlaska i pre spavanja
  • Jedite voće nakon što pijete
  • Pijte kokosovu vodu sutradan
  • Dobro se izmasirajte pod tušem čim se probudite
  • Sutradan jedite cveklu
  • Dodajte prstohvat soli u vodu
  • Jednostavno, nemojte piti

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: The Sun

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike