Dremnite preko dana, ali vrlo kratko: Svega nekoliko minuta je dovoljno da se odmorite

12.05.2022

11:25

0

Popodnevno spavanje od nekoliko sati može vas učiniti mrzovoljnim, a od odmora neće biti ništa

Dremnite preko dana, ali vrlo kratko: Svega nekoliko minuta je dovoljno da se odmorite
Spavanje - Copyright Pixabay

Ili ćete se probuditi osveženi i spremni da nastavite sa ostatkom dana, ili, što je verovatnije, osećačete se mrzovoljno. Ili, još gore, vaša dremka se može pretvoriti u neprijatno šestočasovno spavanje i probudićete se u 2 ujutru i više nećete moći da zaspite.

Srtučnjaci za spavanje nedavno su otkrili ključ za vrhunsku dremku. Ispostavilo se da postoji mnoštvo različitih vrsta dremki.

Iako nas ponekad osveži i vrati nam izgubljenu energiju, mnogo ćešće nakon popodnevnog spavanja budemo još umorniji i mrzovoljniji.

Profimedia
 

Stručnjaci za spavanje kažu da postoji više različitih vrsta dremanja, ali kratko dremanje obično spada u jednu od dve kategorije: prva kategorija je takozvano dremanje za oporavak, a označava popodnevno spavanje kojim nadoknađujemo to što smo noć pre predugo bili budni, a druga kategorija je apetitivno dremanje i odnosi se na kratko dnevno spavanje "s apetitom".

- Petominutno dremanje je prekratko da se do kraja odviju sve faze sna i da ima značajnu korist. S druge strane, spavanje od 30 minuta i duže telu daje dovoljno vremena da uđe u dubok san, a predug san može ostaviti osećaj umora i do sat vremena - kažu stručnjaci. 

Zato su, kažu, zaključili da je preko dana najbolje spavati samo 10 do 20 minuta koliko telu treba da se osveži i oporavi od napora, a bez da se nakon toga osećamo pospano i bezvoljno.

Izuzetak je bolest kada popodnevni san može i treba biti duži, da se organizam lakše bori sa bolešću. Takođe, kratki period od 10 do 20 minuta ne odnosi se na decu koja imaju veće potrebe za spavanjem od odraslih. 

Pexels
 

- Duže dnevno dremanje od toga može poremetiti rutinu spavanja pa je preko dana dobro odspavati samo ako vam je odmor zaista potreban. Isto tako, pokušajte popodnevno spavanje isplanirati na pola puta između vremena buđenja i planiranog vremena odlaska na spavanje; i ne zaboravite uvek kad preko dana kada idete da spavate, upalite alarm, da se ne biste probudili tek usred noći - poručili su stručnjaci. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike