Recept dana: Pavlova torta, lagana i nežna kao ruska balerina čije ime nosi, a nijedan kolač se ne topi u ustima kao ona

08.11.2023

07:56

0

Recept je prilično jednostavan jer se sastoji od svega nekoliko sastojaka

Recept dana: Pavlova torta, lagana i nežna kao ruska balerina čije ime nosi, a nijedan kolač se ne topi u ustima kao ona
Copyright Profimedia

Čuvena torta nastala je u čast balerine Ane Pavlove i to početkom 20. veka. Zato je tako bela, nežna, poetična, baš kao ova ruska balerina koja je još za života postala legenda. Ana Pavlova rođena je u Petrogradu 1881, a umrla 1931. godine u Hagu. Postala je primabalerina 1906. godine.

Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaclav Nižinski.  Svojom lepotom, produhovljenom igrom i lakoćom pokreta stvarala je atmosferu blisku nestvarnom, ističu i danas istoričari baleta. Bila je slavljena u celom svetu, što se još za njenog života graničilo s legendom.

Profimedia
 

Kit Moni, jedan od biografa čuvene balerine, napisao je da je glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio ovu tortu kada se balerina 1926. godine tu obrela za vreme turneje. Ipak, Australija i Novi Zeland već se sto godina bore oko toga kome pripadaju autorska prava na tortu.

Torta, nastala u njenu čast, najpoznatija je poslastica sa beze korama, a recept je prilično jednostavan jer se sastoji od svega nekoliko sastojaka.

Kasnije su se pojavile razne varijacije na recept za Pavlovu tortu, a posebno interesantan je recept za Eton Mess - tradicionalni britanski „neuredni“ desert koji nastanak duguje jednom nestašnom labradoru.

Sastojci:

  • 3 belanca
  • kašičica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • kašika gustina
  • 500 g voća po izboru (jagode, maline, kupine, borovnice…)
Profimedia
 

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 175 stepeni. U kalup za tortu stavite papir za pečenje.

2. U posudi umutite šam od belanaca. Postepeno dodajte šećer i gustin, a zatim pažljivo umešajte i limunov sok.

3. Veći deo šama stavite u kalup za tortu, a manji deo stavite u špric i nanesite po ivicama kako biste dobili šare.

4. Sušite koru od belanaca na 150 stepeni oko sat vremena. Isključite rernu, ali neka torta ostane u rerni još pola sata. Kada se ohladi, kora bi trebalo da bude tvrda spolja, a unutra mekana.

5. Umutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne dobije gusta masa. Smesu nanesite na koru od belanaca, a preko naređajte voće po izboru.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike