Recept dana: Juneći gulaš, specijalitet koji greje telo i dušu

22.01.2021

07:08 >> 23:15

0

Autor: Z. A.

Ovo jelo je efektnije od radijatora

Recept dana: Juneći gulaš, specijalitet koji greje telo i dušu
Copyright Profimedia

Kada temperature padnu, žudimo za jelima koja nas mogu fino zagrejati. Gulaš s junetinom jedno je od tih jela.

Gulaš (mađ. gulyás) potiče iz Mađarske, a najčešće se sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike. Uz papriku, koja je osnovni začin, za pripremu gulaša se mogu koristiti i drugi začini poput kima, majorana, lovorovog lista, crnog bibera…

Služi se uz kuvanu testeninu, bareni krompir ili krompir pire.

Dobar gulaš gust je i slastan, a meso je toliko mekano da se može rezati nožem za maslac. Da biste postigli takvu sočnost, važno ga je dugo termički obrađivati na laganoj vatri.

Ovaj jednostavni recept možete obogatiti namirnicama po želji, odnosno u njega dodati slanine, graška ili koju drugu namirnicu po želji.

možete da pripremite i

Sastojci:

  • 500 g junećih kocki za gulaš
  • 1 crni luk
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2-3 veća krompira
  • 100 ml crvenog vina
  • ½ l mesnog bujona
  • ½ l vode
  • 1 kašika slatke začinske paprike
  • 1 lovorov list
  • 3 kašike svinjske masti ili ulja za prženje
  • so i biber po želji
  • sveži peršun za serviranje

Priprema

1. U velikoj šerpi ugrejte mast pa na njemu propržite junetinu isečenu na kockice dok ne dobije lepu boju sa svih strana. Izvadite meso na tanjir.

2. Na istoj masnoći propržite usitnjene crni i beli luk, pa kada omekšaju, sklonite šerpu s ringle i dodajte začinsku papriku.

2. Kada paprika pusti aromu, vratite šerpu na ringlu i dodajte kockice junetine, pa posolite i pobiberite. Kuvajte oko pet minuta.

3. Podlijte meso mesnim bujonom, vodom i vinom, dodajte lovorov list, pa kada tečnost proključa, smanjite temperaturu i pustite da se sve krčka oko sat vremena.

6. Potom ubacite u lonac krompir i šargarepu narezane na jednake delove. Promešajte i kuvajte još 45 minuta na laganoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuva, a meso potpuno ne omekša.

7. Probajte i dodajte još soli i bibera ako je potrebno. Sipajte u tanjire, pospite svežim peršunom i služite uz krišku domaćeg hleba ili s kuvanom testeninom ili krompir pireom, po želji.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike