Trpela zlostavljanja zbog zdravstvenog problema, a sada na korak da postane mis Velike Britanije

26.08.2021

19:19 >> 19:27

0

Autor: D. R.

Kloi je bila predmet zadirkivanja tokom tinejdžerskih godina zbog ćelavih pečata na glavi

Trpela zlostavljanja zbog zdravstvenog problema, a sada na korak da postane mis Velike Britanije
Profimedia

Žena koja je izgubila kosu i bila maltretirana zbog svog stanja, sada se nada da će biti prva žena sa alopecijom koja će postati mis Velike Britanije.

Kloi Ašford Smit (27) bila je predmet zadirkivanja i meta uvreda u školi zbog gubitka kose, čak ju je i učiteljica ponizila jer je nosila šešir kako bi sakrila svoj nedostatak.

Pročitajte još

Kao tinejdžerka, izgubila je 90 odsto kose nakon što joj je dijagnostifikovana alopecija. Kloi je u poslednjih pet godina izdvojila više od 10.000 funti na perike i ekstenzije kako bi prikrila delove glave bez kose.

Alopecija je fizičko zdravstveno stanje zbog kog kosa opada u pečatima. Često je povezano sa stresom i anksioznošću. Ne postoji lek, ali dostupni su tretmani za usporavanje opadanja kose.

Kloi, koja radi kao menadžer restorana, rekla je da će svake dve godine sva kosa da joj opadne i onda će rasti parcijalno, pa je počela da nosi trake i šešire pre nego što se okrenula skupljim perikama.

Učenici su joj se neprestano rugali i nazivali je „lošom“, „glavom jajeta“ i „Hampti Damptijem“ tokom tinejdžerskih godina.

Danas se oslobodila svih zlih komentara, ima više samopouzdanja, lepa je sama sebi i želi da postane kraljica lepote. Kloi se nada da će osvojiti titulu mis Velike Britanije 2021. Ova mlada devojka iz Linkolnšira kaže:

– Bilo je zaista teško, bila sam tinejdžerka i pokušavala sam da shvatim šta želim da budem, ali sam izgubila kosu koja je bila deo mog identiteta. Bila sam maltretirana. Teško je zaboraviti takve stvari, ostaju u vama zauvek. Čak i kada sam našla način da to prikrijem produžecima, nazivali su me umišljenom i Barbikom. Dakle, u svakom slučaju su me maltretirali.

– Najgore sećanje mi je kada sam u školi nosila šešir i kada je nastavnica viknula preko hodnika i pitala me zašto ga nosim. Bila sam toliko ponižena, dok je drugi učitelj morao da im kaže da ne moram da ga skidam. To je nešto što nikada neću zaboraviti.

Kloi je rekla da joj je otkrivanje sveta lepote promenilo život i povećalo samopouzdanje. Prvi put se prijavila na takmičenje lepote u Grimsbiju, 2017. godine, nakon što je videla oglas na Fejsbuku, a koji se nalazio na njenoj listi želja od kada je bila devojčica.

– Kad sam bila mlađa, nikada nisam mislila da mogu da učestvujem u nečemu poput izbora lepote.

Rekla je da je njena mama Sara Bilenkij u početku bila potpuno protiv toga, ali nakon što je videla koliko Kloi to znači i koliko je raduje promenila je mišljenje.

– Kad je došla da me gleda, videla je koliko me to čini srećnom – kaže Kloi.

– To je bilo tako dobro za moje samopouzdanje. I svidelo mi se, pa sam odlučila da potražim još izbora.

Kloi kaže da joj je bilo mnogo teško nakon što su joj opale obrve i trepavice, zbog čega se osećala  ružnom. Ali nada se da će inspirisati druge mlade ljude koji imaju slične probleme, kako bi im pomogla da podignu samopouzdanje.

– Kad sam bila mlađa, nikada nisam mislila da mogu da učestvujem na bilo kom izboru lepote. Jednostavno, želim da svi znaju da su dovoljno dobri.
Alopecija me je učinila ovakvom kakva sam danas, ali i jakom osobom. Osećam se kao da mogu sve. Ljudi moraju da znaju da vi niste ono kako izgledate, već kako se ponašate prema ljudima.

– Mislim da imati alopeciju ne znači da ne možete da budete lepi. Znam da me moja alopecija čini jedinstvenom.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi