Kada bore nisu samo estetski problem

16.09.2020

06:55 >> 12:48

0

Stručnjaci upozoravaju da na ovom delu lica ukazuju na tešku bolest

Kada bore nisu samo estetski problem
Copyright Profimedia

U eri kozmetike i lepote, bore su nedopustive i sva moderna tehnologija usmerena je na njihovo peglanje. Ipak, tim francuskih stručnjaka iz Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu, posle 20 godina istraživanja, došao je i do otkrića da u nekim slučajevima one mogu ukazivati na neke ozbiljne zdravstvene probleme.

Bore na gornjem delu lica, pogotovo na čelu, mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima, te da se na osnovu nečijeg izgleda može mnogo toga reći o njegovom zdravlju.

  • Proučavali smo bore na čelu jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive, kaže autorka studije Jolanda Eskvirol. – Naborano čelo može da ima veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima. Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja i problema sa krvnim sudovima i srcem.

U ovom istraživanju učestvovalo je 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine u trenutku kada je istraživanje počelo. Ipak, kako kažu, potrebna su i dalja istraživanja jer je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu sa borama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike