Nov bjuti TikTok trend: Istrenirajte kosu da se sama čisti? (VIDEO)

28.01.2022

18:49

0

Ideja uopšte nije tako loša, ali da li je moguće realizovati je?

Nov bjuti TikTok trend: Istrenirajte kosu da se sama čisti? (VIDEO)
Pixabay

Treniranje kose da se sama čisti odlaganje pranja šamponom najnoviji je trend na TikToku. Ali da li je zaista i delotvoran?

Ukoliko ste među 60 odsto ljudi koji svakog dana peru kosu, verujemo kako ste bar jednom pomislili da vam oduzima mnogo vremena.

I ne samo da vam oduzima veme, već i jako skupo ukoliko izračunamo koliko trošimo na šampone, regenratore, pakovanja, struju, vodu...
Ali šta je alternativa ako nam je kosa takva da je jednostavno moramo prati svakoga dana? Jedna od opcija svakako može biti korišćenje suvog šampona barem dan do dva kako bi prolongirali pranje, ali nije ni to ultimativno rešenje.

Naravno, TikTok se opet pojavio s idejom da možemo da istreniramo svoju kosu da se sama čisti kako bismo smanjili učestalost pranja kose. Ali koliko zapravo deluje i da li je uopšte zdravo za kožu glave?

Što je zapravo treniranje kose da se sama čisti?

U principu je proces u kojem postupno prolongiramo vreme između pranja kose, koje može doći sve do pranja kose jednom mesečno. Bazira se na teoriji da će se naše teme adaptirati sve ređim pranjima i da će lučiti manje sebuma, što znači da nam se kosa neće tako brzo mastiti.

Ovaj je trik postao viralan na TikToku nakon što ga je influencerka Hejli Džej predstavila na ovom društvenoj mreži. Ona je priznala da 25 dana nije oprala kosu, a još uvek joj je izgledala kao iz salona.

@_theredhead Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys 🖤 #hairtok #hairtraining #CloseYourRings ♬ original sound - Haylee J

– Trebalo mi je godinu dana da dođem do ovog gde sam sad, da perem kosu samo jednom mesečno. Teme mi se napokon naviklo na to  – objasnila je.

Naravno, mišljenja su podeljena – prema nekim stručnjacima, ima istine u ovoj teoriji da će vlasište lučiti manje ulja ako je ređe perete, ali i koristite manje agresivne šampone pri svakom pranju.
Ali, s druge strane, nije prirodno ulje s vlasišta jedino što peremo kad peremo kosu. Šamponiranjem uklanjamo i prljavštinu na kosi koja se skuplja u toku dana, a koja se vrlo lako može preneti i na lice. Naša koža na glavi ista je kao i na ostatku tela, znoji se, čisti se… A na njoj se nakupljaju i mrtve ćelije kože koje treb odstraniti. Uz sve to, teme može da počne neprijatno da se oseti jer se na njemu nakupljaju bakterije.

Profimedia
 

Ideja o prolongiranju pranja kose može biti pozitivna, ali zadržite se na razmaku od maksimalno tri ili pet dana jer sve duže od toga može  uzrokovati iritaciju, crvenilo, nakupljanje bakterija i slično. Naravno, sve zavisi od tipa kose, uslova u kojima živite i aktivnostima. Nađite srdinu, ona je zlatni trening za sve,

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti