Žene stare brže od muškaraca: Postoji pet razloga zbog čega je to tako

19.01.2022

12:36

0

Prema statistici žene žive duže, ali stare brže nego muškarci

Žene stare brže od muškaraca: Postoji pet razloga zbog čega je to tako
Pexels

Žene mnogo više nego muškarci posvećuju pažnju svom izgledu, a posebno brinu o koži lica. 

One provode sate u kozmetičkim salonima, međusobno se savetuju u vezi sa kremama, maskama i drugim kozmetičkim preparatima. Sve to rade u želji da produže mladost i lepotu.

Međutim, činjenica je da žene stare brže od muškaraca, a za to postoji pet ozbiljnih razloga:

Žene pate od stresa više od muškaraca

Žene su psihički slabije i teže podnose pritisak, posebno ako je on vezan za posao – tvrdi dr Džudit Mohring. Osim toga, hormonska razlika kod muškaraca i žena je ono što sve objašnjava. Hormonske fluktuacije su povezane sa depresijom.

Unsplash
 

Takođe, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce. Stalni stres neminovno dovodi do preranog starenja.

Žene koje su se porodile brže stare

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Džordž Mejson dokazala su da trudnoća čini da žena izgleda 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere (specifične strukture u obliku čvora na krajevima hromozoma koje štite naš genetski materijal) od onih koje nikada nisu imale decu. Što su vam telomeri kraći, izgledate starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije retkost, što takođe ubrzava proces starenja.

Profimedia
 


Muška koža je deblja

Prema rečima dermatologa, muška koža je 25 odsto deblja od ženske kože. Procenat se može razlikovati od osobe do osobe, ali opšta cifra ostaje ista. Međutim, iako je na muškim licima manje bora, one koje su tu su dublje od ženskih.

Nivoi testosterona su različiti

Estrogen je odgovoran za mladalačko žensko lice, dok je testosteron tipičan za muškarce. Visok nivo testosterona usporava starenje. Iako estrogen takođe služi kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zato žene prve dobiju bore.

Unsplash
 

Menopauza uzima svoj danak

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kada žene prolaze kroz menopauzu, njihova tela prestaju da proizvode količinu kolagena kao nekada. Ovo uzrokuje gubitak elastičnosti kože.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Hayat.ba

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti