Otkrivena još jedna mačja tajna: Šta znači kad maca trepće pred vama

05.01.2021

09:28 >> 09:53

0

Autor: Z. A.

Mačke su nepregledan svemir iznenađenja

Otkrivena još jedna mačja tajna: Šta znači kad maca trepće pred vama
Copyright Pexels/ Tomas Ryant

Ako mačka u vašoj blizini polako trepće očima, tako da su nakratko zatvorene, možete biti sigurni da je time potpisala pakt o nenapadanju. Ukoliko i sami počnete blago da trepćete, to će ubrzati taj proces, bez obzira na to da li se radi o vlasniku mačke ili potpuno nepoznatoj osobi, uvereni su stručnjaci za životinje.

Naime, kod mnogih životinja direktan pogled u oči pobuđuje osećaj za opasnost i podstiče ih na to da se pripreme za borbu, to se odnosi i na mačke. Ako želite da probijete led kod upoznavanja nove mace, gledajte ju uz lagano treptanje, na šta će verovatno ubrzo odgovoriti isto. Za nju je to znak da niste u modu napada i da može da se opusti.

Treba reći da ima naučnika koji smatraju da je sporo treptanje kod mačaka zapravo način na koji se one smeše, za šta nema dokaza. Ali ni razloga da potpuno odbacimo tu mogućnost.

Možda će vas i ovo zanimati

Naučnici univerziteta Saseks i Portsmaut u Velikoj Britaniji potvrdili su da mačje treptanje ima poseban učinak u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Scientific Reports“.

To je nešto u šta već veruju mnogi vlasnici mačaka, pa je uzbudljivo pronaći dokaze za to – kaže autorka Karen Makomb, dok koautorka studije Lijen Prups jaže da nije lako posmatrati ponašanje mačaka s razumevanjem, pa ovi rezultati daju redak uvid u njihov svet.

Studija navodi tri stvari o mačkama koje su druga istraživanja već otkrila:

  • Mjaukanje se s pravom smatra načinom na koji mace privlače čovekovu pažnju, a predenje se često smatra znakom sreće, iako ne mora uvek biti tako: ono može biti znak da se mačka ne oseća dobro i da traži čovekovu pažnju.
  • Mačke prepoznaju svoje ime, čak i kad ih dozivaju nepoznati ljudi. Naravno, mačke uzimaju sebi za pravo da ne reaguju na poziv ako im se ne da.
  • Kad se vlasnik oseća tužno, mačka može pružiti podršku trljanjem glavice o njegovo rame ili nogu.

Pexels/ Pixabay

Ovo je prva studija koja je eksperimentalno istražila ulogu sporog treptanja u komunikaciji mačke i čoveka, kaže Makomb i dodaje da to možete isprobati s vlastitom mačkom, ili onima koje sretnete na ulici. To je sjajan način za poboljšanje veze koju imate s mačkama. Pokušajte suziti oči u pogledu prema njima onako kako one to čine, pa ih zatvorite nakratko. I maca će učiniti isto, pa time dolazite do novog nivoa komunikacije, piše portal „Big Think“.

Autori studije izvukli su dva bitna zaključka:

Ako vlasnici prvi počnu s laganim treptanjem, mačke će to početi da rade sve učestalije i – ako im se tako obrati stranac, odnosno osoba s kojom ne žive – pre će mu se približiti i prepustiti maženju nego strancu koji je imao neutralan izraz lica.

Iako se prvenstveno smatra da je treptajem prekinut osećaj mačke da može biti napadnuta, jedan autor studije Tasmin Hamfri predlaže još jedno objašnjenje takvog ponašanja: mačke su možda zaključile da ih ljudi nagrađuju jer reagiraju na njihovo sporo treptanje, pa su otvorenije za maženje.

Sposobnost smirivanja i uspostavljanja veze s mačkom čoveku pomaže da bude sigurniji u njihovom društvu, pogotovo ako se nađe u skloništu za životinje.

Pexels

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike