Mačke na nekoliko načina obeležavaju svoju teritoriju, a jedan zadaje muke vlasnicima

13.01.2021

11:35 >> 12:06

0

Autor: Z. A.

Ove životinje na razne načine šalju poruke svetu

Mačke na nekoliko načina obeležavaju svoju teritoriju, a jedan zadaje muke vlasnicima
Copyright Pixabay

Mačke važe za teritorijalne ljubimce i zbog toga koriste razne načine da obeleže svoju teritoriju. U komunikaciji sa ljudima mačke koriste svoj mjauk kako bi čoveku „rekle“ šta žele, ali u komunikaciji sa drugim mačkama one se oslanjaju na mirise i stav tela.

Postoje različiti načini na koje mačka obeležava svoju teritoriju i ovo ponašanje je kod mačaka instinktivno.

Izdvajamo najčešće načine na koje mačka pokušava da kaže šta je njeno:

možda će vas i ovo zanimati

Obeležavanje trljanjem

Obeležavanje teritorije trljanjem važi za najčešći način obeležavanja teritorije kod mačaka. Mačke u svojim šapama, u obrazima i na bokovima tela poseduju žlezde kojima ostavljaju trag na stvarima o koje se trljaju. Na ovaj način one ostavljaju svoje mirise na nameštaju, vratima, stvarima ukućana i na taj način obeležavaju sve što smatraju svojim. Ovaj trag je ljudima uglavnom nevidljiv i ne možemo ga osetiti svojim čulom mirisa, ali naša maca i pripadnici njene vrste itekako mogu. Pored različitih predmeta, mačke na ovaj način obeležavaju i druge mačke, pse i naravno ljude kako bi na svemu ostavile svoj „lični pečat“.

Obeležavanje grebanjem

Obeležavanje teritorije grebanjem ima dvostruku ulogu. Prva je praktična i higijenska jer na ovaj način mačke rade „manikir“, odnosno skidaju sloj starih kandži i potrebno je obezbediti im grebalice koje mogu koristiti u ovu svrhu. Druga je stimulacija rada mirisnih žlezda koje se nalaze u njihovim šapama čime obeležavaju teritoriju. Ukoliko vas vaša maca grebe, ovo uglavnom nije pokazivanje agresije već upravo način da vas obeleži kao svoje „vlasništvo“. U slučaju da maca previše obeležava nameštaj i slične stvari, trebalo bi je usmeriti da to čini na grebalici kako stvari koje posedujete ne bi previše stradale.

Pixabay

Obeležavanje urinom ili tzv. sprejanje

Obeležavanje teritorije urinom predstavlja najveći problem vlasnicima mačaka. Ovaj vid obeležavanja osim što šteti nameštaju i stvarima ostavlja izuzetno neprijatan miris u domu. Ono što bi trebalo da imamo na umu da je ovo takozvano sprejanje normalno ponašanje kod mačaka i da one na ovaj način obeležavaju svoju teritoriju, ali i privlače jedinke suprotnog pola u sezoni parenja. Ovakvo ponašanje se dodatno može javiti i ako se iznenada pojavi druga mačka, koja ne mora biti u stanu, ali njen miris koji dopire spolja može biti signal vašem ljubimcu koji je u stanu da započne sa obeležavanjem svog reona.

Kako sprečiti nepoželjno obeležavanje prostora – preporuke

Zbog sprečavanja „sprejanja“ veterinari prepourčuju sterilizaciju ljubimca, iako ovaj način obeležavanja okoline ne mora imati veze sa tim. Takođe, preporučuje se da svog ljubimca držite dalje od drugih komšijskih mačaka tako da ih ne vidi i ne čuje, jer na taj način neće dobiti želju za obeležavanjem prostora. Koristite kućnu hemiju koja ima mogućnost da neutrališe neprijatne mirise. Podrazumevamo da ćete koristiti kućnu hemiju koja je testirana i nije štetna za ljubimce.

Bitno je napomenuti da postoji razlika između sprejanja i uriniranja po ravnim površinama koje u većini slučajeva ukazuje na neko oboljenje poput upale urinarnog trakta ili na neku vrstu nezadovoljstva poput preseljenja u drugi prostor. Ovakav vid uriniranja se često događa i prilikom odlaska veterinaru zbog straha i nelagode. Ukoliko primetite da bilo šta nije u redu sa uriniranjem vašeg ljubimca ili uvidite bilo kakvu drugu promenu u navikama konsultujte se sa veterinarom kako bi ste izbegli mogući ozbiljniji zdravstveni problem.

Pixabay

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike