Ove stvari svi držimo u kupatilu, a zaista ne bi trebalo, mogu da naruše i naše zdravlje

05.07.2022

17:18

0

Autor: D. R.

Vlažna sredina pogoduje razmnožavanju bakterija, tako da mnoge stvari koje držimo u kupatilu treba što pre da izbacimo

Ove stvari svi držimo u kupatilu, a zaista ne bi trebalo, mogu da naruše i naše zdravlje
Ilustracija - Copyright Unsplash

Svaki dan provedemo oko 30 minuta u kupatilu. Ali samo zato što koristimo mnogo predmeta za ličnu negu da bismo bili sigurni da izgledamo i osećamo se najbolje što možemo, ne znači da ove stvari treba da se čuvaju u kupatilu.

U stvari, mnogi od njih ne pripadaju tamo, a neki čak mogu uticati na naše zdravlje i naš izgled ako ih držimo u vlažnom i vrućem okruženju.

Nakon ovog teksta sigurni smo da ćete biti u iskušenju da uklonite gomilu stvari iz svog kupatila.

Ovih devet stvari mogu učiniti više štete nego koristi ako ih držite u blizini kade ili WC šolje:

1. Četke za šminkanje

Važno je da redovno čistite četke i da ih nakon toga pravilno sušite kako biste izbegli rast bakterija. Ali kada završite sa pranjem četkica, bolje je da ih čuvate na suvom mestu, tako da stoje sa četkom nagore u nekoj posudi. Topli i vlažni vazduh u kupatilu podstiče buđ i bakterije da se šire po njima. I baš kao i vaša četkica za zube, oni će pokupiti klice koje ćete kasnije naneti pravo na kožu.

Unsplash
 

2. Parfem

Čuvanje vaših parfema u kupatilu može uništiti njihovu molekularnu strukturu i uzrokovati njihovo kiseljenje. Da bi vaš omiljeni parfem duže ostao svež, potražite orman izvan kupatila u kojem ćete ga čuvati.

3. Peškiri

Držanje korišćenih, vlažnih peškira u kupatilu može biti recept za odvratnost. Toplota i vlažnost čine kupatila savršenim leglom za bakterije, a peškiri će pokupiti klice koje ćemo kasnije preneti na našu kožu. U idealnom slučaju, trebalo bi da operete peškire nakon tri upotrebe i ostavite da se potpuno osuše pre nego što ih ponovo upotrebite.

Pixabay
 

4. Brijači

Para iz tuša i nagomilavanje vlage mogu zarđati žilete na brijaču, što zauzvrat može oštetiti vašu kožu. Čak i ako ga pravilno očistite i osušite nakon upotrebe, čuvanje u vlažnom okruženju kupatila će skratiti životni vek vašeg brijača.

5. Kreme za lice

Kada vaša krema za kožu nije dobro zatvorena, vlažan vazduh u kupatilu može podstaći iritaciju ili razvoj bakterija koje izazivaju akne. I svaki put kada se tuširate toplom vodom, toplota može uzrokovati da se sastojci razdvoje. Savršeno mesto za skladištenje proizvoda za negu kože je suva fioka ispred kupatila ili frižider.

Unsplash
 

6. Nakit

Kupatilo nije pravo mesto za čuvanje nakita, čak i ako ga skinete pre nego što zakoračite pod tuš. Vlažno okruženje će učiniti da nakit brže oksidira, zbog čega gubi sjaj i tamni. Osim ako nije čisto zlato, vaši omiljeni komadi koji se sastoje od raznih metala brže će reagovati na vlažnost.

7. Mobilni telefon

Nije najbolja ideja da koristite telefon dok ste u toaletu, a ni nošenje telefona u kupatilo nije bezbedno. Prelistavanje sadržaja dok se kupate u kadi može biti opasno, a ako vam je potrebna muzika dok se tuširate, vredi investirati u vodootporni zvučnik.

8. Bade mantil

Slično kao i peškiri za kupanje, vlažni ogrtači mogu da sadrže klice i bakterije, a vlaga im može dati neprijatan miris. Ako oblačite vlažni bade mantil odmah nakon tuširanja, tuširanje možete smatrati prilično besmislenim. Umesto da držite bade mantil na kuki u kupatilu, okačite ga na mesto gde može da se osuši.

Unsplash
 

9. Četkice za zube

Kada isperite toalet sa podignutim poklopcem, klice se mogu proširiti do 4,5 metara u krug, a bakterije će se najverovatnije raspršiti po vašoj četkici za zube. Stomatolozi preporučuju da četkicu za zube držite što dalje od toaleta, na mestu gde može da se potpuno osuši.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike