Pet načina na koje možete da iskoristite začine kojima je istekao rok trajanja

03.03.2022

15:20

0

Kada začinima istekne rok trajanja, oni primetno gube ukus i jačinu, a njihova prvobitna boja počinje da bledi

Pet načina na koje možete da iskoristite začine kojima je istekao rok trajanja
Začini - Copyright Profimedia

Savetuje se da začine kupujete cele, a ne mlevene i da se kuhinjski ormarići gde stoje začini čiste minimum dva puta godišnje, kako biste bili sigurni da prilikom kuvanja koristite isključivo one sveže..

Međutim, pre nego što bacite stare začine u smeće, razmislite o njihovoj prenameni. Kako se ispostavilo, postoji mnogo načina za ponovnu upotrebu starih začina i izbegavanje nepotrebnog otpada.

Pexels/ Karolina Grabowska
 

Evo kako to da učinite:

1. Mirisna sveća

Da napravite sveću potrebno je da rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i ekstrakta vanile u dubljoj šerpi. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu koja je otporna na toplinu, poput tegle.

2. Sapun

Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling. Potrebno je da narendate običan beli sapun, i da ga prokuvate u čaju (u zavisnosti koji miris želite), i potom dodate odabrane začine.

3. Prirodna boja za garderobu

Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike, i svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu prokuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite da se krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šoljicu alkoholnog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da obojite i pustite da se krčka oko 30 minuta.

4. Držite insekte dalje od svog doma

Da, možete odbiti mala dosadna stvorenja začinima koje ste planirali da bacite, jer bube i insekti mrze miris određenih začina. Napravite kesice od osušenog bosiljka, lovorovog lista, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana i stavite ih na mesta gde bube vole da se skupljaju.

5. Osveživač prostora

Mnogi začini, poput žalfije, timijana i origana, imaju prirodne osvežavajuće efekte. Ulijte ih u malu vrećicu i okačite u područjima vašeg doma koji su skloni buđi, poput podruma ili garaže, kako biste osvežili prostor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike