Hrana vam može duže trajati uz nekoliko jednostavnih trikova

16.11.2021

14:50

0

Sačuvajte hranu uz najjednostavnije načine, ali tako da joj očuvate i svežinu i ukus

Hrana vam može duže trajati uz nekoliko jednostavnih trikova
Unsplash

Verovatno je malo onih koji se nisu našli u situaciji da višak hrane moraju da bace jer je čuvanje nekih namirnica gotovo nemoguće ili komplikovano. Ipak, postoje neki trikovi koji će pojednostaviti produženje roka upotrebe pojedine hrane.

Na primer, višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Takođe, svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, sveže i bogate hranjivim sastojcima.

Sveži sir i pavlaka

Sveži sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Brašno, palenta i ovsene pahuljice

Ukoliko želite da sačuvate brašno od malih insekata koji vole da borave u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.

Pexels
 

Bobičasto voće

Bobice, poput borovnica, duže će vam biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom mešavinom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i odložite.

Hleb

Želite li da hleb duže ostane svež i mekan, i ne ubuđa se, u vrećicu ubacite štap celera.

Jabuka

Ukoliko ste nasekli jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.

Pexels
 

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana

Zamotajte koren banana, koji ih drži na okupu, aluminijumskom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti