Ledeni čaj: Pet saveta za pripremu osvežavajućeg napitka u kom ćete beskrajno uživati

27.07.2021

12:30 >> 13:08

0

Samo nekoliko gutljaja ledenog čaja učiniće da osetite ugodno osveženje

Ledeni čaj: Pet saveta za pripremu osvežavajućeg napitka u kom ćete beskrajno uživati
Copyright Pexels

Tokom vrućih letnjih dana, ispijanje ledenog čaja je odličan način da se rashladite i osvežite. S vremenom, postao je jedan od najpopularnijih napitaka, ali s pravom, jer zdraviji je od gaziranih, slatkih pića, za kojima često posežemo.

Prednost ovog napitka je i u tome što kada pripremamo njegovu kućnu verziju imamo potpunu kontrolu nad količinom sastojaka i zaslađivača.

Pročitajte još

Ledeni čaj je savršeno piće u letnjim danima. On ne samo što osvežava, već i, kako su pokazala istraživanja, može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti i dijabetesa, kao i da očuva zdravlje zuba i desni i jačinu kostiju.

Ako sami pravite ledeni čaj, umesto da ga kupite gotovog ili u instant verziji, uštedećete novac, a osim toga, možete da kontrolišete unos kalorija tako što ćete dodati malo šećera ili, još bolje – med.

Pexels

Pet pravila za savršen domaći ledeni čaj

1. Iskoristite svež čaj

Čaj je bogat antioksidansima flavonoidima, koji su najmoćniji kad je čaj svež. U specijalizovanim prodavnicama ili na pijaci potražite svež čaj, jer se ulja koja čaju daju ukus s vremenom gube. Probajte da dođete do listova čaja, jer čaju treba mesta da se raširi i tako ispusti ukus. Ako je vaš jedini izbor čaj u kesicama, potražite one koje su u obliku piramidice, jer ostavljaju više mesta čaju da se raširi. Ako možete, koristite brendove koji tačno navode odakle čaj potiče.

Pexels

2. Koristite destilovanu ili filtriranu vodu

Čaj ne bi trebalo da pripremate s negaziranom mineralnom vodom. Previše minerala iz mineralnih voda u kontaktu sa sastojcima iz lišća čaja može stvoriti ne tako prijatne ukuse. Voda bez minerala proizvešće, s druge strane, odličan čaj.

3. Vodite računa o temperaturi

Da biste napravili crne, biljne i tamnije ulong čajeve, voda treba da provri. Ali za zeleni, beli i svetliji ulong voda treba da bude hladnija, 75-80 stepeni celzijusa. Ako čaj kom treba hladnija voda pravite tako da provri, možete dobiti neprijatan gorak ukus.

Pexels

4. Uzmite dovoljno čaja

Za šolju čaja treba vam jedna i po do dve kašičice čaja s velikim lišćem ili cvetovima, kao što su zeleni ili čaj od kamilice. Ako pravite čaj od listova koji su gusti i kompaktni, kakva je većina crnih čajeva, uzmite jednu kašičicu. Ako želite da pravite ledeni čaj i nemate vremena da čekate da se ohladi, napravite ga dvostruko jakog da biste izbegli razvodnjavanje kockicama leda, Ili ga rashladite na sobnoj temperaturi i onda stavite u frižider.

Pexels

5. Ostavite ga u vodi dovoljno dugo da ispusti ukuse, ali ne predugo

Ako pustite čaj da previše dugo ispušta ukus, može se desiti da u vašem napitku dominiraju tanini i drugi gorki sastojci. Crni čaj i tamniji ulong čajevi treba da stoje tri-pet minuta, a zelenim, belim i svetlijim ulong čajevima dovoljno je dva-tri minuta. Biljne mešavine imaju malo tanina, pa je kod njih manji rizik da predugo stoje.

Pexels

Dodatni savet

Bez obzira na to koji čaj pijete, iskoristite u potpunosti njegove flavonoide tako što ćete ga piti svežeg. Ako želite da u frižideru stalno imate ledenog čaja, dodajte mu malo limunovog soka. Limunova kiselina i vitamin C pomažu da se flavonoidi očuvaju.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike