Treba li pečurke da peremo pre kuvanja? Ovo je jedini pravi odgovor

02.06.2022

12:20

0

Autor: Z.A.S.

Iako vam možda neće delovati higijenski, šampinjone, pre termičke obrade, nikada ne treba prati

Treba li pečurke da peremo pre kuvanja? Ovo je jedini pravi odgovor
Pečurke - Copyright Profimedia

Šampinjoni su dostupni za kupovinu tokom cele godine, a spadaju u najpopularnije pečurke. Uglavnom ih koristimo u kombinaciji sa raznim jelima, ali ih jedemo i dinstane.

Mnogo je načina da iskoristimo pečurke u ishrani, ali ono što većina nas zapravo ne zna jeste to kako treba da se obrade pre kuvanja ili pečenja. Ukoliko ste pomislili na čišćenje i pranje, bili ste u pravu, na to i jesmo mislili.

Naime, neke domaćice ih, neposredno pre termičke obrade, operu, dok neke to ne rade. Postavlja s se pitanje šta je od ta dva ispravno?

Unsplash
 

Pre termičke obrade, šampinjone nikada ne treba da perete. Ovo vam se možda ne dopada, pogotovo jer ne deluje kao higijenski ispravno, ali razloga za brigu nema, jer se oni vrlo pažljivo uzgajaju i isto tako pažljivo beru, tako da standardna prljavština ne dolazi u obzir, dok sa pranjem nastaju poteškoće.

Same pečurke sadrže visok procenat vode, a ukoliko ih pre upotrebe operete, gube sav ukus. Evo šta je zapravo potrebno da uradite.

Pixabay
 

Sečivom noža uklonite posebno kontaminirana područka, a zatim ih temeljno obrišite salvetom ili ubrusom. U slučaju da su previše prljave, navlažite čistu krpu i lagano ih obrišite. I to je zapravo sve. Pripremite šampinjone onako kako ste planirali i uživajte.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike