Auto-kamera – svedok neprocenjive vrednosti

25.11.2020

10:25 >> 10:19

0

Autor: Z. A.

Nema gore stvari nego biti kažnjen a ne biti kriv

Auto-kamera – svedok neprocenjive vrednosti
Pixabay

Nakon saobraćajne nezgode možete da se nađete u situaciji da budete proglašeni krivim iako niste krivi. Na primer, ako se sudarite sa nekim ko je prošao kroz crveno svetlo na semaforu, biće vaša reč protiv njegove. Kako dokazati da niste vi krivi? Jedan od načina je da vaša auto-kamera sve snimi i tada postaje vaš spasilac.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Stižu mrazevi, a sa njima i odleđivanje vetrobrana: Imamo trik koji oduzima samo 10 sekundi (VIDEO)

Sličnih primera je mnogo, a posledice mogu da budu vrlo „neprijatne“.

Kako bi predupredili ovakve situacije, da bez svoje krivice plaćaju kazne, advokate, odštete i slično, ostanu bez dozvole ili čak završe u zatvoru, neki vozači ugrađuju kamere u svoje automobile.

Zato odgovaramo na pitanje – da li snimak sa auto-kamere može da dokaže na sudu da niste vi krivi za saobraćajnu nezgodu?

Sme li uopšte da se snima auto-kamerom?

Da – auto-kamere smeju da se koriste. Tu nema nikakve diskusije.

Međutim, pravila o korišćenju auto-kamere, kao i o prihvatanju snimka na sudu kao dokaza razlikuju se od države do države. Zato nije naodmet da se pre odlaska u inostranstvo informišete na tu temu.

Pexels

Da li video-snimak može da se koristi kao dokaz na sudu?

Da – video snimak sa auto-kamere može da se koristi kao dokaz na sudu. Za taj snimak važe ista pravila kao i za sve druge dokaze.

Na sudu je da odredi relevantnost video snimka i da u slučaju potrebe pozove veštake koji će proceniti originalnost snimka i vreme snimanja, identifikovati vozila na snimku i slično.

Da li sud može da odbije video-snimak kao dokaz?

Može – ali tada treba u presudi da obrazloži zbog čega nije prihvatio video-snimak kao dokaz.

Nažalost, sudija ima pravo i da ne obrazloži odbijanje video-snimka (koliko god nelogično i nepravedno to delovalo).

Ali zato u tom slučaju vi imate pravo da uložite žalbu, kako bi ste iskoristili mogućnost da „dobijete“ ponovno suđenje – to ipak ne znači da će vaša žalba sigurno biti prihvaćena.

Video-snimak ne garantuje oslobađanje

I u slučaju kada sud prihvati video-snimak sa vaše auto-kamere kao dokaz, to ne znači da će automatski na osnovu njega da vas oslobodi krivice.

Jednostavno – ne postoje konkretna pravila po kojima se postupa u ovakvim situacijama. Sudija procenjuje video-snimak isto kao i svaki drugi dokaz.

Možda će proceniti da se incident, udes, prekršaj ili o čemu god da je reč, ne vide dovoljno jasno na snimku da bi se doneo bilo kakav zaključak. Možda će u pitanju biti neki drugi razlog.

Treba imati u vidu da je ovo još uvek nova i nedovoljno prisutna problematika u Srbiji, pošto malo automobila ima kamere i snimci se retko koriste na sudu.

Pexels

Dakle, zakon ništa konkretno i precizno ne određuje?

Upravo tako – video snimak sa auto-kamere se tretira isto kao svaki drugi dokaz. Sudija može u startu i bez gledanja da ga prihvati ili odbije, može da ga prihvati, pa da ga ne prihvati kao relevantan dokaz, itd.

Ukoliko ste sigurni da snimak dokazuje da niste vi krivi – na vama je da iskoristite sve zakonske mogućnosti kako bi taj snimak bio prihvaćen kao dokaz i dokazao na sudu da ste nevini.

Da li kamerom mogu da dokažem da nisam prošao kroz crveno na semaforu?

Možete, ali samo u slučaju da vam je kaznu pisao policajac.

Ako vas je snimila saobraćajna kamera, tako da postoje snimci da ste prošli kroz crveno, onda će i vaš snimak pokazati isto, zar ne?

Da li auto kamerom mogu da dokažem da nisam prekoračio brzinu?

Napredne auto-kamere mogu da imaju zaista brojne funkcije, npr. veoma osetljive senzore G sile (pokazuje intenzitet ubrzavanja, kočenja, skretanja), GPS sistem itd.

Međutim, brzina kretanja zabeležena na kameri ne može da „kontrira“ brzini koju je zabeležila policijska patrola svojim uređajem ili saobraćajna kamera koja automatski snima vozila koja su probila ograničenje.

Za koliko novca može da se kupi auto kamera?

Auto-kamera danas može da se kupi vrlo jeftino, ali s obzirom na to da može da vas spasi visokih novčanih kazni, zabrane vožnje, pa čak i odlaska u zatvor, bolje je dati malo više novca i kupiti bolju kameru.

U krajnjem slučaju, možete i mobilni telefon da koristite kao auto-kameru. Postoje razne aplikacije i opcije – informišite se detaljnije na tu temu. Bolje da imate kakav-takav snimak koji može da pomogne na suđenju, nego nikakav.

Cene kreću od oko 3.000 dinara, pa naviše. Ali viša cena ne garantuje kvalitetniji snimak!

Zato pre kupovine obavezno proverite uz pomoć primera na YouTube kakav snimak ima kamera.

Međutim, čak i veoma loš snimak može da dokaže npr. da niste:

* prošli kroz crveno

* oduzeli nekome prednost

* udarili pešaka koji je već bio na zebri, već da je on bukvalno istrčao ispred vas

* udarili vi auto koji je bio ispred vas, već da je on iznenada krenuo unazad (to se dešava relativno često, verovali ili ne)

Čak i kada ste krivi za saobraćajnu nezgodu, snimak može da pokaže da postoje olakšavajuće okolnosti. Na primer, možda je do udesa došlo zbog toga što ste bili prinuđeni da izbegnete pešaka koji je izleteo na put i odmah zatim pobegao kada je shvatio šta se desilo zbog njega.

I u mnogim drugim slučajevima snimak može da vam donese olakšavajuće okolnosti kada skrivite saobraćajnu nezgodu, ali i da pokaže da postoji podeljena odgovornost u slučaju udesa.

ČITAJTE I: Informišite se zbog kojih „sitnica“ sigurno padate na tehničkom pregledu

Pixabay

Zaključak

Jedan pravilnik koji bi precizno uredio ovu oblast, u velikoj meri olakšao bi život i vozačima i sudijama i veštacima, a verovatno bi značajno smanjio i broj suđenja koja traju godinama i godinama…

Međutim – u pisanju tog pravilnika obavezno moraju da učestvuju vrhunski stručnjaci iz oblasti vezanih za ovakvu vrstu tehnologije – kako bi se maksimalno smanjila mogućnost manipulacije, nesporazuma, nerazumevanja od strane nadležnih, ali i da bi sami vozači znali šta mogu da očekuju na sudu i da u skladu s tim kupe odgovarajuću kameru.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi