Osluškujte zvuk motora automobila, on nepogrešivo govori u čemu se vozite

27.09.2021

09:55

0

Ako se pojave upozorenja na instrument tabli, odnosno ako se uključe kontrolne lampice, obavezno koristite priručnik za vozilo i proverite šta je posredi

Osluškujte zvuk motora automobila, on nepogrešivo govori u čemu se vozite
Osluškivanje motora - Copyright Pexels

Zvuk motora mnogo toga može da najavi, pa je dobro pratiti njegov rad i audio-signale koje šalje. Po njima ćete odrediti generalno zdravstveno stanje pacijenta, odnosno reagovati na vreme ako duboki dizelski bariton postane tenor.

Neki problemi u radu motora mogu se čuti, a na vama je da ih čujete na vreme i probate da dešifrujete uzroke. Najbolje je odmah zvati servis. Ako se pojave upozorenja na instrument tabli, odnosno ako se uključe kontrolne lampice, obavezno koristite priručnik za vozilo i proverite o kom se problemu radi, pa potom pozovite servis, piše Revija HAK.

 

Motor kao da radi s pola snage

Možda je žuta lampice koja najavljuje kraj isporuke goriva dogorela ili, jednostavnije, možda ste ostali bez benzina.

Promene u ritmu rada motora i gubitak snage

Velika je verovatnoća da imate problema sa sistemom paljenja kod benzinskog motora i trebalo bi što pre kontaktirati sa servisom i prijaviti o čemu se radi. Vrlo često treperi i lampica za nadzor izduvnih gasova (žute boje). Nije preporučljivo voziti takav automobil jer bi mogla nastati velika šteta na motoru.

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović
 
Snažni udarci u motoru

To nije dobar znak, a uzrok bi mogao biti manjak ulja u motoru koji je verovatno nastao ozbiljnijom mehaničkom neispravnošću u motoru. Stanite s vozilom na ravnoj podlozi i proverite nivo ulja. Ako je ona ispod minimuma naznačenog indikatorom na kontrolnoj šipki, nadolijte ulje. Međutim, to je često kratkoročno rješenje. Ako ste prisiljeni voziti i nemate drugu mogućnost, nastavite… Ali bilo bi najbolje da su se vozilo preveze u servis jer daljom vožnjom mogu nastati velika oštećenja.

Nekontrolisani rast obrtaja motora

Promena brzine naviše nakon svakog ubrzanja i motor nekontrolisano odlazi u visok broj obrtaja! Problem bi moglo biti kvačilo, a to bi moglo značiti da ga treba zameniti. Pripremite se na veći izdatak za saniranje ovog ozbiljnog kvara. Kvačilo može biti istrošeno, a jedan od uzroka je i to što ga vozač neispravno koristi.

Pexels
 
Motor ne želi da se pokrene

Ovaj zvuk je najlakše čuti jer ga karakteriše tišina. U tom slučaju velika je verovatnoća da u akumulatoru nema struje, a tada treba zvati servis.

Zvuk nalik udaru groma

Naglo nastupanje dubokog, gromkog zvuka može biti izazvano pucanjem loših izduvnih cevi koje nisu na vreme zamenjene. Takvo vozilo trebalo bi hitno odvesti na servis jer može doći do mnogo ozbiljnijih problema.

Kratko lupanje i brzo gašenje

Kratka lupa motora popraćena njegovim brzim gašenjem može biti povezana s neredovnim održavanjem remenskog sistema koji je dotrajao. Pazite, nisu uvek pređeni kilometri razlog za zamenu remenja nego i starost remenja, a sami delovi koštaju oko pet odsto od ukupne cene, odnosno štete koja bi mogla nastati na motoru.

Pexels
 
Zviždanje motora

Zvukovi zviždanja kod dizel-motora mogu upućivati na kvar ležajeva turbo punjača. Ovaj kvar još je propraćen pojavom gustog dima na ispusnoj cevi, gubitkom snage motora, naglom potrošnjom ulja, a čest uzrok je i neredovno menjanje motornog ulja. Takođe, mogući su i manji kvarovi koji se manifestuju zviždanjem, kao što je pucanje turbo cevi, pa je prisutan jak šum kod prodora vazduha.

Nije uvek problem u neispravnosti motora

Ako zvuk nastaje prilikom kretanja vozila, mogu postojati problemi u transmisiji, suspenziji ili kočnicama. Ponekad zvukovi mogu biti zastrašujući, kao na primer jako struganje, a izvor buke može biti zaglavljivanje kamenčića između diska i lima. U tom slučaju možda ima pomoći, pokušajte nakratko da napred-nazad pokrećete vozilo jer tako se nekad kamenčić uspe izbaciti iz točka. Ako ova metoda ne uspe, treba pozvati terenskog tehničara ili prevesti vozilo u servis da serviser skine točak i ustanovi izvor problema.

Zimi u motorni prostor mogu da dođu glodari i razni kućni ljubimci zbog toplote motora. Moguće je i zaplitanje tih životinja u remenski sistem, pa prilikom pokretanja motora može doći do čudnih zvukova. Sve to može oštetiti motor.

Glodari znaju da pripreme zimnicu u toplom motoru uvlačeći u usisne cevi orašaste plodove koje motor može usisati prilikom rada i izazvati mehanička oštećenja, koja takođe mogu biti popraćena čudnim zvukovima. Često mogu biti i pregrizene instalacije u motornom prostoru koje mogu uzrokovati čudan rad motora ili nemogućnost pokretanja motora. Preporuka je da izbegavate zimi parkirati vozilo u blizini kontejnera s mešanim otpadom. U njegovoj blizini, zbog odbačene hrane, uvek ima glodara.

Takođe, pogrešno odabrano gorivo prilikom punjenja goriva u rezervoar može uzrokovati jako kliktanje motora popraćeno belim dimom i uključenim raznim upozorenjima i lampicama motora, a vama će se činiti kao da će se motor raspasti. Preporuka je da čuvate račun od goriva. Tako je najlakše utvrdili je li izvor problema pogrešno točenje goriva.

RINA
 
Šta možete da učinite?

Prenos zvuka putem mobilnog uređaja vašem serviseru i neće biti od neke pomoći, a opisivanje zvuka još teže, pa će se često javiti potreba da tehničar izađe na teren. Bilo koja promena u zvuku motora zahteva pažnju i zaustavljanje vozila na sigurnom mestu, koje ne smeta odvijanju saobraćaja, te kontaktiranje stručnog osoblja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike