Poznat izgled i performanse, ali ne i cena: "Hyundai" prikazao novi električni automobil koji stiže sledećeg meseca

14.01.2021

17:15 >> 10:50

0

To će biti njihov prvi automobil napravljen na novoj modularnoj električnoj platformi

Poznat izgled i performanse, ali ne i cena: "Hyundai" prikazao novi električni automobil koji stiže sledećeg meseca
Copyright Printscreen/Hyundai

Najavljen još sredinom prošle godine, a novi električni “hyundai” stiže sledećeg meseca. Zvanično je najavljeno predstavljanje modela IONIQ 5, a već su poznate njegove brojne opcije.

Oni su tokom prethodne godine otkrili da će se budući modeli njihovih električnih automobila prodavati pod posebnim brendom IONIQ, kao i to da će prvi model koji će se pojaviti na tržištu biti IONIQ 5. A prve fotografije novog električnog automobila objavljene su juče iz južnokorejske kompanije objavili.

Za sada su delimično otkrili kako će izgledati njihovo novo električno vozilo.
To će biti prvi “hyundaijev” automobil napravljen na novoj modularnoj električnoj platformi (E-GMP) dizajniranoj specijalno za električna vozila i na kojoj će “hyundai” i “kia” raditi svoje buduće modele koje će pokretati električni motori. Kolika su očekivanja od IONIQ-a 5, najbolje govori komentar globalnog šefa dizajna Sang Yupa Leeja koji je rekao da će nadolazeći automobil postaviti nove standarde za električna vozila prema kojima će se meriti dizajnerska iskustva e-vozila.

Printscreen/Hyundai

Iako iz južnokorejske kompanije nisu dali previše detalja o vozilu, objavili su tri kratka video-zapisa zahvaljujući kojima smo mogli da saznamo da automobil ima mogućnost punjenja drugih uređaja (Veichle to Load – V2L sustav), kao i mogućnost brzog punjenja te je za doseg od 100 kilometara dovoljno puniti bateriju samo pet minuta.

Bez obzira na njihov trud da ostanu tajnoviti, na mrežu su procurile mogućnosti i opcije IONIQ-a 5. I to zato što je kompanija na svojim stranicama na kratko otvorila mogućnost prednarudžbi ovog automobila, te su na stranici objavljene i najvažnije informacije o njemu.
Njegove dimenzije iznose 4,46 metara dužine, 1,89 metara širine, te visina od 1,60 metara, ima pogon na sva četiri točka, uz snagu motora od 230 kW. Doseg prema WLTP-u iznosi solidnih 450 km, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde. Automobil podržava i brzo punjenje s kojim se baterija od 20 do 80 odsto može napuniti samo za 15 minuta.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Autocar.co.uk

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike