Stjuardesa objasnila: Evo zašto posada na ulazu u avion odmeri svakog putnika od glave do pete

21.05.2021

17:19 >> 17:05

0

Autor: Z. A.

Skraćenicom ABP najčešće se označava vojno osoblje, piloti, vatrogasci, policajci i lekari, ukratko oni koji su korisni u hitnim situacijama, kaže stjuard

Stjuardesa objasnila: Evo zašto posada na ulazu u avion odmeri svakog putnika od glave do pete
Copyright Profimedia

TikTok objave stjuardese Kat Kamalani s raznim uputstvima i savetima za ponašanje u avionu redovno prikupljaju milione pregleda i na hiljade komentara, a u jednom je nedavno objasnila i zašto nas stjuardese i drugo osoblje aviona na ulazu od glave do pete odmeri.

Ona kaže da posada na samom ulazu putnike srdačno pozdravi, a usput i dobro odmeri jer traže one koji bi, ako zatreba, mogli pomoći.

– Dakle, kad uđete u avion i ugledate naša srećna, nasmejana lica, zapravo vas odmeravamo jer pokušavamo da uočimo takozvane ABP osobe (Able-bodied People) ili “fizički sposobne ljude” – objasnila je stjuardesa iz Solt Lejk Sitija, a njen kratki video sakupio je više od 2,5 miliona pregleda i 500.000 lajkova.

S tom se skraćenicom inače najčešće označava vojno osoblje, piloti, vatrogasci, policajci i lekari, ukratko oni koji su “korisni” u hitnim medicinskim situacijama ili u situacijama kad pilot zbog nevremena ili kvara treba prizemljiti avion.

– I dok hodaju gore-dole prolazima i proveravaju ili poslužuju putnike, stjuardese usput traže ‘ABP osobe’ – rekla je.

@katkamalani

You would never guess the last part… #secretsrevealed #traveler #momsontiktok #flightcrew #travelhacks

♬ SUNNY DAY – Matteo Rossanese

Većina TikTokera komentirala je kako im to “nikad ne bi palo na pamet”, a bilo je i skeptičnih koji su Kamalani pitali ‘kako može samo pogledom na nekog znati čime se bavi i koje je profesije’.

– O, znamo, pogotovo ako je reč o profesiji koja zahteva fizičku spremu – odgovorila mu je stjuardesa, dodajući kako im se lekari često već na početku leta i sami predstave, na primjer s: “Ja sam lekar, sedim na 34A, da znate za svaki slučaj…”

– Mislim da je to stvarno hvale vredno i mi to jako cenimo – dodala je, a kaže kako, osim ABP osoba, stjuardese pogledom traže i znakove otmice ili trgovine ljudima…

Profimedia

Objasnila je i da su stjuardese i drugi članovi posade često obučeni za uočavanje takvih stvari, a o svojoj sumnji treba da obaveste kapetana leta, koji se tad preko radija može raspitati o nekom putniku, recimo ima li i povratnu kartu ili ne…

Prema podacima Stejt departmenta, u SAD je između 2012. i 2018. godine identifikovano oko 460.000 žrtava trgovine ljudima, piše Insider.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike