Holivudska zvezda: Legendarni "porsche 917K" iz filma "Le Mans" ide na aukciju

25.05.2021

08:25 >> 07:49

0

Procenjuje se da će njegova cena dostići čak 16 miliona dolara

Holivudska zvezda: Legendarni "porsche 917K" iz filma "Le Mans" ide na aukciju
Copyright Profimedia

Automobil koji je video holivudske kamere, ali i palio gume na pravim trkama uskoro će se naći na aukciji.

Zaljubljenici u automobile sigurno sve znaju o modelu “porshe 917”. Svojevremeno je podigao dizajn, inženjering i performanse na potpuno novi nivo i pokazao se dominantnim tokom tri sezone na trkama Svetskog šampionata.

Sa 12 cilindara u vazduhom hlađenom motoru razvijao je maksimalnu brzinu veću od 370 km/h.

Ovaj primerak jedan je od nekoliko automobila korišćenih tokom snimanja filma “Le Mans” (1971.) sa Stivom Mekvinom, jednim od najpoznatijih svetskih glumaca u drugoj polovini 20. veka i velikim zaljubljenikom u sportske automobila i auto-trke.

Profimedia

Sa svojim prepoznatljivim plavo-narandžastim “Gulf” bojama, “porsche 917K” nedavno se pojavio u ponudi klasičnih automobila aukcijske kuće RM Sotheby’s.

Iako holivudska zvezda, ovaj automobil zaista je učestvovao i na trkama. Takmičio se 1970. godine na “24 sata Le Mana”, a zatim u Evropskom prvenstvu “InterSerie”, nakon što je preuređen kao 917 Spyder, navodi se u pratećem materijalu kuće RM Sotheby’s.

Pošto je “penzionisan” 1974, novi vlasnik ga je vratio u prvobitne Le Mans specifikacije, sa njegovim originalnim trkačkim brojem – 22.

Profimedia

Inače, ovo nije prvi primerak koji se našao na aukciji. Pre nekoliko godina drugi “porsche 917” iz filma “Le Mans” dostigao je cenu od 14 miliona dolara, što ga čini najskupljim “porscheom” ikada.

Biće zanimljivo videti za koliko će se prodati ovaj automobil. RM procenjuje da bi mogao dostići sumu između 16 i 18,5 miliona dolara.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike