Mnogi ne znaju, pa greše: Kako oprati mat lak?

29.09.2022

09:21

0

Autor: D. R.

Kupci sve češće pribegavaju lakovima koji ne reflektuju svetlost i zahvaljujući njima, možete računati na efektan dizajn koji podseća na sportske modele

Mnogi ne znaju, pa greše: Kako oprati mat lak?
pexels-tima-miroshnichenko-6873080 - Copyright Pexels

Problem je u tome što ne znaju svi kako se pravilno pere mat lak. Vlasnici ovakvih automobila čine niz grešaka koje brzo uništavaju slojeve neobične strukture. Neki čak koriste tvrdi vosak. O pokušajima poliranja bolje i da ne pričamo.

- Vozači su često frustrirani mat bojama jer ih je lako oštetiti, iako ukoliko slede nekoliko jednostavnih koraka za pranje vozila i nanesu pre proizvode, to je lako sprečiti - rekao je Inderjit Johl, voditelj razvoja za "Autoglym", britanske firme za negu automobila. Treba naglasiti da su uspostavili saradnju s brendom "CUPRA".

Kako treba da perete mat lak?

Mat lakovi imaju hrapavu površinu i ne reflektuju svetlost – to svi znaju. Nisu prikladni ni za kakve abrazivne proizvode. Njihova upotreba će ukloniti spoljašnje strukture, koje će uništiti lak.

U slučaju mat laka koristite namenske šampone koji ne daju sjaj. Kako biste bolje rasporedili deterdžent, možete koristiti posebnu rukavicu koja će vam omogućiti da dosegnete sve šupljine. Biće dugotrajan, ali i učinkovit. Alternativa je, naravno, pranje pod pritiskom.

Zanimljivo, "Autoglym" predlaže korišćenje tečnih voskova koji ispunjavaju površinu mat laka i štite je. Zatim upotrebite krpu od mikrofibera i nežno rasporedite tečnost po svim delovima.

Upamtite da je korišćenje tvrdih voskova opasno za mat lak. Ovo treba izbegavati. Takođe treba izbegavati automatske auto-perionice jer mogu biti jednako štetne.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike