Dva poznata auto-brenda povlače pola miliona vozila: Vlasnicima poručili da parkiraju što dalje od kuće

13.02.2022

11:32

0

Naime, utvrđeno je da zbog mogućeg kvara može da se dogodi da se vozila spontano zapale

Dva poznata auto-brenda povlače pola miliona vozila: Vlasnicima poručili da parkiraju što dalje od kuće
Automobil 1 - Copyright Profimedia

Proizvođači automobila "Hyundai" i "Kia" nisu imali lepe vesti za vlasnike 500.000 putničkih automobila i SUV vozila u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Naime, oni su im poručili da svoja vozila parkiraju napolju i što dalje od zgrada, a sve zbog mogućeg kvara koji može da prouzrokuje da se vozila spontano zapale.

Profimedia
 

Da stvar bude gora, do ovoga bi moglo da dođe čak i kada je motor isključen.

Na osnovu zahteva Nacionalne agencije za bezbednost i saobraćaj na auto-putevima (NHTSA), "Kia America" i "Hyundai Motor America", povlače ukupno skoro pola miliona vozila, zbog mogućeg kvara koji bi mogao da prouzrokuje i požar.

Kako se navodi u saopštenju, primećeno je da upravljački modul ABS sistema može da izazove kratak spoj i možda prouzrokuje požar u motornom prostoru. Čak i ako je motor isključen.

Hyundai je izdao opoziv za modele Santa Fe (2016-2018.), Santa Fe Sport (2017-2018.),Santa Fe XL iz 2019. i Tucson (2014-2015.).

Profimedia
 

Kia povlači limuzine K900 (2016-2018.) i SUV modele Sportage (2014-2016.).

Hyundai ukupno povlači 357.830 vozila, a Kia 126.747 vozila.

Oba proizvođača automobila kažu da se vozila i dalje mogu koristiti, ali preporučuju vlasnicima da ih parkiraju na otvorenom i dalje od drugih vozila ili objekata.

Profimedia
 

Serviseri će pregledati upravljački modul ABS-a i po potrebi ga zameniti novim. Čitava servisna akcija je, naravno, bez ikakvih troškova za vlasnike.

Kako navodi NHTSA, Hyundai je potvrdio osam, a Kia tri požara na vozilima zbog problematičnog ABS modula, koji na sreću nisu doveli do udesa, kao ni do povreda putnika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike