Čuvajte svoj automobil: Antifriz štiti motor od smrzavanja i korozije

01.01.2022

09:37

0

Temperature ispod nule mogu da nanesu veliku štetu vašem automobilu, ukoliko nemate dovoljno antifriza

Čuvajte svoj automobil: Antifriz štiti motor od smrzavanja i korozije
Profimedia

Vozači vrlo retko proveravaju antifriz u motoru.

Osnovno pravilo je da treba da ga ima dovoljno, a posebno pri temperaturama koje idu ispod nule. Mora se voditi računa o smrzavanju, jer ako se pretvori u led napraviće veliku štetu na motoru i prirediće vam skupu popravku.

Antifriz, odnosno rashladna tečnost u motoru, je tečnost za prenos topline koja služi za zaštitu hladnjaka i samog motora od korozije, letnjeg "prokuvavanja" i smrzavanja zimi.

Pexels
 

Ovi proizvodi, popularno nazvani antifrizi, uglavnom se proizvode od monoetilenglikola i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije.

Antifriz, bez obzira na boju i marku proizvođača, proizveden je prema normama koje zadovoljavaju zahteve propisane normama međunarodnih strukovnih udruženja i izuzetno stroge zahteve proizvođača motora.

Važno je napomenuti kako se može kupiti koncentrovani antifriz koji treba razrediti pre sipanja u hladnjak  i antifriz koji je već razređen.

Obe vrste antifriza jednakog su sastava, a najbitnija razlika je u ceni, odnosno koncentrovana varijanta je jeftinija za kupca.

Antifriz koncentrat treba razrediti vodom do željene koncentracije.

Da bi se osigurala dovoljna zaštita od korozije, najmanja koncentracija antifriza u vodi treba da iznosi oko 30 odsto, što opet može da varira od proizvođača do proizvođača.

Na ovaj način osigurali ste zaštitu od smrzavanja zimi do -18 stepeni, odnosno, "kuvanja" leti do 104 stepena Celzijusa.

Najsigurnije je da pogledate na ambalaži koji su razmere mešanja preporučene i do koje temperature pružaju zaštitu.

Profimedia
 

Odstupanja u vrednostima moguća su u zavisnosti od proizvođača antifriza i tipa antifriza.

Svakako, možete koristiti i destilovanu i vodu iz vodovoda, jer tvrdoća vode ne utiče na delotvornost antifriza.

Smesa koncentrovanog antifriza i vode koristi se dve, pa i više godina, zavisno od priređene koncentracije, uslovima primene i preporuci proizvođača vozila ili motora koji je izvršio atestiranje antifriza.

Količinu rashladne tečnosti možete proveriti i sami u ekspanzijskoj posudi i po potrebi je doliti, a otpornost na smrzavanje kontroliše se jednostavnim i jeftinim uređajem s kuglicama koje pokazuju do koje temperature se ne ledi.

I za kraj jedna veoma važna napomena – antifriz je otrovan i sa ekološkog aspekta ne treba ga ispustiti iz motora bilo gde, već ga je potrebno na odgovarajući način prikupiti i zbrinuti.

Bonus video:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi