Bez Srbije i još 7 timova je otišao "evropski voz" sa 16 mesta: Ovo je statistika Orlova, a ovako su izgledala Piksijeva "tumbanja"

26.06.2024

14:08

0

Posle 24 godina čekanja od učešća SR Jugoslavije i na "premijeri" Srbije ostali smo razočarani

Bez Srbije i još 7 timova je otišao "evropski voz" sa 16 mesta: Ovo je statistika Orlova, a ovako su izgledala Piksijeva "tumbanja"
Copyright MN Press

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj za fudbalsku reprezentaciju Srbije u suštini je trajalo od 16. juna kada je odigrala prvu utakmicu grupe sa Englezima, do 25. juna kada je odigran meč sa Dancima. Veoma kratko je trajalo, a učinak je bio sledeći.

U tri utakmice osvojena su dva boda, posle poraza u dva remija, uz gol razliku 1:2. To je ona najbitnija statistika, a u narednim redovima ćemo vas podsetiti na sastave koje je izvodio selektor Dragan Stojković Piksi, kao i na još neke podatke.

I ti podaci mogu samo da brinu, jer ovakav učinak je neuspeh. Posebno ako se zna da je ovaj sistem takmičenja dao i mogućnost da se među 16 najboljih ode i sa trećeg mesta. Ali ni tu šansu nismo iskoristili. Nismo uspeli da se kao jedna od 24 selekcije "ukrcamo na voz sa 16 mesta".

Kao što je rečeno, uvodni meč odigrali smo sa Englezima u Gelzenkirhenu. Uoči šampionata Evrope selekcija "tri lava" određena je kao najveći favorit za osvajanje trona. Mada to nije pokazala na terenu.

Bura posle duela sa Englezima

Početni sastav je izgledao ovako: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Kostić, Gudelj, Lukić, Milinković-Savić, Živković - Mitrović, Vlahović.

MN Press
 

Kao što se vidi, među starterima nije bio Dušan Tadić, što je kasnije izazvalo polemiku na relaciji kapiten - selektor, mada je kasnije usledilo i izvinjenje.

Krajem prvog poluvremena, izvršena je prinudna izmena, pošto se povredio Filip Kostić (za njega je šampionat bio završen), a zamenio ga je imenjak Mladenović. U drugih 45 minuta, šansu su dobili i Ivan Ilić, Tadić, Luka Jović i Veljko Birmančević.

Kompletna statistika je malo više na strani Engleza, a svi se sećamo da su naši igrači utisak popravili tek u drugom poluvremenum ali je tada već bilo kasno, pošto je gol koji je rešio utakmicu Džud Belingem dao već u 13. minutu.

Printscreen/UEFA
 

Sa Slovencima "zakopane ratne sekire"

Pošto je poraz od Engleza na neki način bio i "očekivan" i "podnošljiv", meč sa Slovencima je određen kao onaj koji "mora" da se dobije. Kako bismo ostali u igri za plasman u osminu finala. Tako da je tadašnja startna postava izgledala ovako: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Mladenović, Ilić, Lukić, Tadić, Živković - Mitrović, Vlahović.

Kao što se vidi, Tadić je vraćen među startere, ali nije bilo Sergeja. Kao i u prvom meču startni tandem napadača je bio Mitrović i Vlahović.

Prvo poluvreme meča u Minhenu bila je repriza duela sa Englezima. Naši rivali su bili bolji, imali izglednije šanse, ali se na poluvreme otišlo sa prihvatljivih 0:0. Odmah na početku drugog poluvremena, Mladenović koji je u prvom meču ostavio odličan utisak je zamenjen. Ušao je Mijat Gaćinović, da bi 20-ak minuta kasnije šansu dobili i Jović i Milinković-Savić. Napadač Milana je dobio šansu umesto Vlahovića, a popularni SMS umesto Lukića.

A onda u 69. minutu "hladan tuš" i gol Žana Karničnika. I opet je Srbija bila u podređenom položaju i ponovo je morala da juri rezultat. Poslednji aduti su bili Birmančević i Samardžić, koji su šansu dobili u 82. minutu.

I na samom kraju, pogodak Jovića u poslednjim trenucima sudijske nadoknade doneo je prvi bod, odnosno, mogli smo da kažemo "preživeli smo". I da čekamo duel sa Dancima, da se nadamo pobedi koja bi vodila u nokaut fazu.

Pogledajte i statistiku iz ovog meča.

Printscreen/UEFA
 

I sinoć smo došli do meča uoči kojeg je "važila računica" - ako pobedimo idemo dalje, a možemo i uz remi, ali mora još mnogo toga da se poklopi. Ali se ispostavilo da se nije poklopilo.

Podbacili i u meču odluke

Starteri u ovom meču bili su iznenađenje. Opet je Tadić bio na klupi, a šansu od početka su dobili i Srđan Mijailović i Nemanja Gudelj. I prvi put na ovom šampionatu, Stojković je izveo samo jednog napadača Mitrovića.

Tako da su starteri bili: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Mijailović, Ilić, Lukić, Gudelj, Samardžić, Živković - Mitrović.

MN Press
 

I pre utakmice sa Dancima, selektoru Stojkoviću su postavljana pitanja o "sporom početku". On se uvek složio sa tom konstatacijom i rekao da se radi na tome. Ali se pokazalo da nije bilo rezultata. Ponovo loše poluvreme, bez šuta u okvir gola Kaspera Šmajhela.

Na počertku drugog poluvremena bilo je svima jasno da više nema šta da se izgubi. Dancima je i bod odgovarao, ali nama baš i nije. Pa je Stojković polako počeo da pravi ofanzivniju postavu. Na početku drugog poluvremena su ušli Tadić i Jović, umesto Samardžića i Gudelja.

Kako ni ove dve izmene nisu dale rezultat, selektor Srbije je uveo i Vlahovića i Mladenovića. Poslednja izmena je bila u 87. minutu, kada je Sergej dobio šansu.

Printscreen/UEFA
 

Tako da je jasno da je selektor Srbije ponovo "lutao" u izboru postave koja će doneti neki rezultat. Menjao je igrače, a u poslednjem meču je na primer od početka šansu dao Gudelju, koji je u prvom duelu zamenjen na poluvremenu, a u drugom bio na klupi. I opet je već pominjani Tadić bio rezervista.

U 270 minuta i "kusur" dali smo samo jedan gol, a igrali smo sa selekcijama koje nisu bauk. Protiv njih može da se igra jer nijedna nije pokazala nešto spektakularno.

Na primer pomenuti Englezi pobedili su samo nas, a Danci i Slovenci idu dalje posle tri remija. Tako da naša grupa i nije bilo tako "strašna", ali to nismo umeli da iskoristimo. O tome svedoče između ostalog i gol razlike. Engleza je 2:1, a  Danaca i Slovenaca po 2:2. Možda su i te selekcije kritikovane kod kuće, ali nama je ipak najvažnija ova naša.

Ispostavilo se da je odbrana (računajući i golmana Rajkovića) bila bolji deo tima. Ali su napadači podbacili, jer jedan gol i to u samoj završnici nije podatak kojim bismo mogli da se pohvalimo.

Profimedia
 

U okviru priče o učinku u mečevima za nama, moramo da podsetimo i na učinak u kvalifikacionoj grupi.

Ni ona nije bila teška, pošto su u njoj bili i Mađarska, Crna Gora, Litvanija i Bugarska. Naši severni susedi su takmičenje završili sa četiri boda više, pa smo na EURO otišli kao drugoplasirani.

Otišli i vratili se u najkraćem mogućem roku. I još ako se zna da je naša selekcija pod imenom Srbije, učestvovala prvi put na jednom šampionatu Evrope, malo je. A ako računamo da je prošlo 24 godine od kada smo igrali pod zastavom SR Jugoslavije i to čekanje nam se "nije isplatilo".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike