Srbija protiv moćnih Engleza, a tu su i Danci i Slovenci: Sve što treba da znate o našoj grupi na EP u Nemačkoj

13.06.2024

07:06

0

Autor: D. N.

Za naše Orlove turnir počinje okršajem sa selekcijom "tri lava"

Srbija protiv moćnih Engleza, a tu su i Danci i Slovenci: Sve što treba da znate o našoj grupi na EP u Nemačkoj
Copyright Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije se konačno izborila za plasman na Evropsko prvenstvo i ove godine će igrati u Nemačkoj. Na kontinentalni šampionat čekamo još od 2000. godine, mada je tada još postojala zajednička država sa Crnom Gorom, odnosno SR Jugoslavija.

Tako da će šampionat "starog kontinenta" početi 14. juna, utakmicom Nemačke i Škotske. Samo dva kasnije počinje i takmičenje za "Orlove" selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Najpre 16. jun (21.00, Gelzenkirhen) termin za duel Orlova i, glavnog favorita za titulu, Engleske. Slede četiri dana pauze, pa utakmica sa Slovenijom (20. jun, 15.00, Minhen) i za kraj grupne faze, a verovatno i odlučujuća utakmica u tom delu takmičenja, duel sa Danskom 25. juna od 21.00. I ovaj meč biće u Minhenu.

U najkraćim crtama ćemo vas upoznati sa našim protivnicima, sa kojima ćemo se boriti za plasman u osminu finala. Među 16 najboljih idu po dva prvoplasirana tima iz svake od šest grupa, a ostatak će biti popunjen od strane četiri (najbolje) trećeplasirane ekipe.

Ukratko o svakom timu

Za najvećeg favorita u grupi važi Engleska koju predvodi selektor Garet Sautgejt (53). Selekcija "tri lava" je ujedno i najbolje plasirana od četiri nacionalne selekcije u grupi C. Nalazi se na četvrtom mestu FIFA rang liste, a ispred su samo Argentina, Francuska i Belgija. Može da se kaže da Englezi imaju dodatan motiv na ovom šampionatu, pošto su ih pre tri godine baš na njihovom "Vembliju" u Londonu u penal seriji finala pobedili Italijani. To im je ujedno i najbolji plasman ikada na kontinentalnom prvenstvu, finale.

Na šampionat su se plasirali direktno kao prvi u grupi sa 20 bodova, ispred Italije i Ukrajine (po 14 bodova), kao i Sevrne Makedonije (8) i Malte koja nije osvojila nijedan bod.

Kada je reč o prijateljskim mečevima, u proteklih 20-ak dana odigrali su dva. Bosnu i Hercegovinu su pobedili sa 3:0, ali od Islanda izgubili u poslednjoj proveri i napravili lošu uvertiru pred put.

Tanjug/AP
 

I upravo sa ovim timom ćemo u našem prvom meču igrati.

Danci su na FIFA rang listi na 22. mestu i bolje su plasirani i od Srbije (33.) i Slovenije koja je na 57. mestu. Sa klupe ih vodi 52-godišnji Kasper Hjulmand, i samo Danci mogu da se pohvale (iz ove grupe) evropskom titulom. Bilo je to 1992. godine, a priča o tom uspehu je manje-više poznata svim ljubiteljima fudbala.

Tada su Danci na šampionat u Švedskoj otišli umesto Jugoslavije, koja nije učestvovala zbog rata. Podsetimo, naš nacionalni tim predvođen selektorom Ivicom Osimom je vraćen, a Danci su "uskočili" kao drugoplasirani tim iz kvalifikacione grupe.

Na ovaj šampionat su se plasirali kao prvi u grupi, a zanimljivo je da su imali isto (22) boda kao i drugoplasirani Slovenci. Iza su bili Finci i Kazahstanci sa po 18. Severna Irska je skupila devet, dok je San Marino ostao na nuli.

Danci su u okviru poslednjih priprema za EURO takođe odigrali dve utakmice. Pobedili su Švedsku sa 2:1, a onda i Norvešku, sa 3:1.

Slovence sa klupe predvodi Matjaž Kek, koji je kao 62-godišnjak najstariji selektor u grupi C i naš nacionalni tim bi protiv njih trebalo da traži bodove za plasman u osminu finala. Na šampionat u Nemačkoj putuju sa "prijateljskom" pobedom nad Jermenijom od 2:1, a zatim i remijem sa Bugarima - 1:1.

Kada je reč o našoj selekciji, manje-više sve je poznato. Znamo od koga najviše očekujemo, a možemo da vas podsetimo da je na EURO 2024 došla kao drugoplasirana u kvalifikacionoj grupi, iza Mađara koji su osvojili 18 bodova. Orlovi su imali četiri manje, Crna Gora 11, Litvanija šest, a Bugarska četiri. Podsetimo, sa istočnim susedima smo u oba meča odigrali nerešeno.

MN Press
 

U poslednje dve provere, naš nacionalni tim je poražen u Beču od Austrije, sa 2:1, a onda i pobedio Švedsku sa 3:0.

Ovo su konačni spiskovi

I za kraj, pogledajte kako izgledaju spiskovi koje su selektori dostavili u UEFA.

Srbija

Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka) i Đorđe Petrović (Čelsi).

Odbrana: Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Pavlović (RB Salcburg), Miloš Veljković (Verder Bremen), Srđan Babić (Spartak Moskva), Uroš Spajić (Crvena zvezda) i Nemanja Stojić (TSC).

Vezni red: Nemanja Gudelj (Sevilja), Dušan Tadić (Fenerbahče), Andrija Živković (PAOK), Sergej Milinković Savić (Al Hilal), Filip Kostić (Juventus), Saša Lukić (Fulam), Filip Mladenović (Panatinaikos), Ivan Ilić (Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Mijat Gaćinović (AEK), Lazar Samardžić (Udineze), Srđan Mijailović (Crvena zvezda) i Veljko Birmančević (Sparta Prag).

Napad: Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Dušan Vlahović (Juventus), Petar Ratkov (RB Salcburg) i Luka Jović (Milan).

Engleska

Golmani: Din Henderson (Kristal Palas), Džordan Pikford (Everton) i Aron Ramzdejl (Arsenal).

Odbrana: Luis Dank (Brajton), Džo Gomez (Liverpul), Mark Guehi (Kristal Palas), Ezri Konsa (Aston Vila), Luk Šou (Mančester junajted), Džon Stouns (Mančester siti), Kieran Tripije (Njukasl) i Kajl Voker (Mančester siti).

Vezni red: Džud Belingem (Real), Konor Galager (Čelsi), Kobi Mejnu (Mančester junajted), Adam Vorton (Kristal Palas), Deklan Rajs (Arsenal) i Trent Aleksander Arnold (Liverpul).

Napad: Fil Foden (Mančester siti), Entoni Gordon (Njukasl), Hari Kejn (Bajern), Bukajo Saka (Arsenal), Džerod Bouen (Vest Hem), Ebereči Eze (Kristal Palas), Kol Palmer (Čelsi), Ajvan Toni (Brentford) i Oli Votkins (Aston Vila).

Slovenija

Golmani: Jan Oblak (Atletiko Madrid), Vid Belec (Apoel Nikozija) i Igor Vekić (Vejle).

Odbrana: Jure Balkovec (Alanjaspor), Jaka Bijol (Udineze), Miha Blažič (Leh Poznanj), David Brekalo (Orlando Siti), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Gornjik Zabrzje), Žan Karničnik (Celje) i Petar Stojanović (Sampdorija).

Vezni red: Timi Maks Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Panatinaikos), Jon Gorenc Stanković (Šturm Grac), Tomi Horvat (Šturm Grac), Jasmin Kurtić (Sudtirol), Sandi Lovrić (Udineze), Benjamin Verbič (Panatinaikos), Adrijan Zeljković (Spartak Trnava) i Nino Žugelj (Bode Glimt).

Napad: Žan Celar (Lugano), Josip Iličić (Maribor), Jan Mlakar (Piza), Benjamin Šeško (RB Lajpcig), Andraž Šporar (Panatinaikos) i Žan Vipotnik (Bordo).

Danska

Golmani: Kasper Šmajhel (Anderleht), Fredrik Renov (Union Berlin) i Mads Hermansen (Lester)

Odbrana: Joakim Mele (Volfzburg), Aleksander Bah (Benfika), Andreas Kristensen (Barselona), Simon Kjer (Milan), Joakim Andersen (Kristal Palas), Janik Vestergor (Lester), Viktor Nelson (Galatasaraj), Viktor Kristijansen (Bolonja) i Rasmus Nisen Kristensen (Roma).

Vezni red: Kristijan Eriksen (Mančester Junajted), Kristian Norgor (Bentford), Matijas Jensen (Brentford), Tomas Dilejni (Anderleht), Pjer-Emil Hejbjerg (Totenhem), Morten Hjulmand (Sporting), Andreas Skov Olsen (Briž), Anders Drejer (Anderleht) i Mikel Damsgor (Brentford), Jakob Brun Larsen (Barnli).

Napad: Rasmus Hejlund (Mančester junajted), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Kasper Dolberg (Anderleht) i Jonas Vind (Volfzburg).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike