Danas deca slave svoj dan! Učite od njih - oni se nasmeju do 300 puta dnevno!

20.11.2020

19:30 >> 16:40

0

20.novembar je Svetski dan deteta

Danas deca slave svoj dan! Učite od njih - oni se nasmeju do 300 puta dnevno!
Copyright Pixabay

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1954.godine ustanovila 20.novembar kao Međunarodni dan dece.

Umesto rođendanske torte, donosimo vam neke zanimljive činjenice u vezi dece koja na ovaj svet ne dolaze sa uputstvom za upotrebu:

-Neposredno nakon rođenja, beba vidi samo crno-belo, sa nijansama sive. Kako meseci prolaze, beba razvija vid u boji.

Bebe i deca vole da se smeju – dnevno se nasmeju do 300 puta. Poređenja radi, odrasli čine to samo 20 puta. Vreme je da ponovo pronađete dete u sebi ili bar da se družite sa decom. Ona će znati kako da vam izmame osmeh!

Pixabay

-Dečji mozak se najviše razvija do pete godine i zaista je poput sunđera – deca uče posmatrajući i oponašajući odrasle. Zato pazite šta radite pred decom – nemojte posle da se ljutite što liče na vas!

-Mališani između prve i druge godine života, svake sekunde dobijaju dva miliona novih moždanih veza. Sa dve godine, dete ima više od 100 triliona novih moždanih veza ili sinapsi. Međutim, kada dete konačno postane odrasla osoba, više od 50% ovih stečenih sinapsi nestaje.

-Igranje je veoma važno a igračke su neophodna sredstva za učenje. Na taj način dete uspostavlja socijalne veze, razvija maštu i govor, kao i motoričke veštine. Ako nekada rasturi igračku to je zato što se u njemu javlja duh pronalazača i budućeg inovatora!

-Deca koja uživaju u sviranju muzičkog instrumenta ili pevanju, znatno povećavaju svoje matematičke veštine, raspon pažnje i koordinaciju ruku i očiju.

Pixabay

-Bebe i deca ne mogu baš uvek da razdvoje pozadinske zvukove od glasova koji im se obraćaju. Zato nemojte misliti da dete ignoriše vaš poziv, ono zapravo još uvek nema razvijenu tu veštinu.

-Govor kod dece se razvija u četiri faze: prvo blebeću, potom koriste pojedinačne reči, zatim nekoliko reči zajedno i na kraju mogu da sastave čitavu rečenicu. Jezik je najteža stvar koju dete mora da nauči u svom ranom razvoju. To je takođe veština u kojoj deca najviše zaostaju.

-Takođe, stručnjaci su došli do zaključka da će dete pre razviti govor ukoliko roditelji sa njim svakodnevno razgovaraju i pričaju. Nemojte misliti da to što vas oni još uvek ne razumeju nema efekta. Oni tako uče a da, ni vi oni, oni niste svesni toga.

Pixabay

-Deca mlađa od godinu dana ne razumeju koncept dobrog i lošeg pa je potpuno besmisleno kažnjavati iz za nešto što oni nisu u mogućnosti da shvate.

-Stručnjaci kažu da se deca najbolje razvijaju kada tokom svog odrastanja imaju stalni kontakt sa najmanje tri odrasle osobe koje vole i koje su im uzori. Za razvoj deteta je veoma važno da raste u prijateljskom okruženju u porodici i među prijateljima.

Biće vam zanimljivo i ovo da pročitate:

Jasminka Petrović – pisac za decu i sve one koji se još uvek tako osećaju

Lik koji crtam često liči na mene ili ja na njega, kaže, za 24sedam, ilustratorka najlepših dečjih bajki Ana Grigorjev

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike