Kulinarska priča Branislava Pavića: Crveni kamion sa mirisom srpskih specijaliteta u srcu Amerike

25.05.2021

18:25 >> 20:45

0

Pljeskavice su najpopularnije, ali i kuvana jela se rasporodaju brzo

Kulinarska priča Branislava Pavića: Crveni kamion sa mirisom srpskih specijaliteta u srcu Amerike
Copyright Privatna arhiva

Od majke je nasledio ljubav prema hrani, koju je pre četiri godine pretočio u kulinarski priču nazvanu “From Scratch”.

Radni dan Branislava Pavića počinje u 5.30 ulaskom u njegovu neobičnu kuhinju na četiri točka – Crveni kamion brze hrane sa mirisom srpskih specijaliteta.

Printscreen/Facebook/brane.pavic

Rođen je u Karlovcu. Za vreme rata u Hrvatskoj, s porodicom se seli prvo u Niš, a potom u daleku Ameriku, gde otkriva svoj kulinarski talenat.

– U Nišu sam završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, ali nikada nisam radio u struci.

Prvi posao Branislav je pronašao u restoranu italijanske kuhinje koji je nagrađen Mišlenovom zvezdicom.

– Nakon što sam diplomirao na Institutu kulinarstva, počeo sam da stažiram u jednom od najboljih restorana u Vašingtonu, gde sam radio narednih osam meseci. Tamo sam naučio mnogo toga i usavršio svoje kulinarske sposobnosti.

Privatna arhiva

Potom je svoje znanje potvrdio na Institutu za kulinarstvo u Vašingtonu, gde upoznaje kolegu koji je otvorio prvu mobilnu kuhinju u Americi.

– Tada sam poželeo da otvorim nešto slično, jer su ulaganja mnogo manja, a samim tim i rizik, za razliku od klasičnog restorana. Ovde u okolini Vašingtona pre korone je bilo oko 2.000 takvih mobilnih kuhinja.

Ali samo jedan je s mirisom srpskih specijaliteta.

– Oko devet sati parkiram kamion na zakazanoj lokaciji, upalim agregat, zagrejem peć i roštilje i u 11.00 otvaram kuhinju za ručak. Prodajem hranu do 14 časova. Onda sve gasim, detaljno perem kuhinju i pripremam sve što je potrebno za sledeći dan, objašnjava za 24sedam.

Printscreen/Facebook/brane.pavic

Pošto je odrastao u okruženju u kome se hrani ozbiljno pristupalo, interesovanje za kulinarski svet došlo je sasvim prirodno.

– U našoj kući su se svakog dana jeli kuvano jelo i sveži domaći kolači. Iako je majka išla na posao svakodnevno, uvek je spremala hranu, a ja sam se motao po kuhinji i pomagao joj oko pripreme kolača. Prabaka je bila odlična kuvarica, i moja majka je sve od nje naučila, tako da sam verovatno od njih dve nasledio talenat i interesovanje. I kod bake na selu pravili smo domaće kobasice, čvarke, pršutu, i to mi je uvek bilo zanimljivo.

Sve ono što je nekada pravio danas se nalazi na meniju njegovog mobilnog restorana.

– Svake nedelje služim jedno kuvano jelo koje se prodaje cele nedelje, pa onda promenim, na primer sarme, čorbast pasulj, pasulj prebranac ili na tavče, podvarak sa projom, gulaš i tako dalje, uvek bude nešto novo. Trenutno su pljeskavice najpopularnije, ali i kuvana jela se uvek rasporodaju brzo. Sada sam ubacio u jelovnik i gurmansku pljeskavicu, koja je baš popularna.

Printscreen/Facebook/brane.pavic

Pokretne kuhinje, kaže nam Branislav, pogodne su za ljude koji rade po kancelarijama i na brzinu izađu da jedu i vrate se na posao, pa je najvažnije da na obrok ne čekaju dugo.

– Ja se, uprkos tome, trudim da služim domaću, svežu hranu i da koristim najkvalitetnije namirnice koje mogu da nađem na tržistu.

Privatna arhiva

Zanimalo nas je koliko mu se posao promenio s pojavom pandemije koronavirusa.

U početku sam bio zatečen, jer odjednom nije bilo ljudi na ulicama. Svi su počeli da rade od kuće. Međutim, nisam imao ograničenja za rad, jer sam sam u kuhinji, a mušterije samo dođu i pokupe hranu. Prestao sam da idem u centar grada i našao nove lokacije, bliže naseljima sa zgradama i kućama, tako da sam ubrzo ponovo imao pune ruke posla. Adaptiramo se na novu situaciju i uvek nađemo načina da opstanemo.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike