Tatjana Matić za 24sedam o Božiću u svom domu: Važno je biti zahvalan za svu ljubav, zdravlje i podršku koju u životu imamo

09.01.2022

20:00

1

Praznici nas vraćaju bazičnim vrednostima bez kojih čovek gubi humanost, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija za naš portal

Tatjana Matić za 24sedam o Božiću u svom domu: Važno je biti zahvalan za svu ljubav, zdravlje i podršku koju u životu imamo
image1(1) - Copyright Promo/Jelena Vučetić

"Za praznike poput Božića, treba biti zahvalan za svu ljubav, zdravlje i podršku koju u životu imamo. Važno je setiti se i onih koji nisu više medju nama, a koji su bili uz nas tokom najtežih, ali i najlepših perioda života", kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić na početku razgovora za 24sedam.

Koliko je važno da u ovim prazničnim danima malo zastanemo, posvetimo vreme sebi i porodici?

 - Izuzetno je važno zastati ponekad u životu, posvetiti se svojoj porodici, okupiti se u krugu svoje familije, setiti se svih najlepših uspomena iz detinjstva koje vezujemo za praznike poput Božića, vratiti se svom biću i svojoj suštini, biti zahvalan za svu ljubav, zdravlje i podršku koju u životu imamo.

Koliko poštujete tradiciju i običaje, i da li smatrate da su u današnje brzo vreme porodične vrednosti suština zdravih porodičnih odnosa?

 - Poštujem tradiciju i volim običaje, oni su deo našeg identiteta i kulturnog i psihološkog i upravo su zato važni jer nas vraćaju bazičnim vrednostima bez kojih čovek gubi humanost. Zato su porodica i zajedništvo i nekada i danas ključni za opstanak i razvoj, zajednice, društva i države, kojoj pripadate i u kojoj živite.

Promo/Jelena Vučetić
 

Da li ste i kako proslavljali Božić kao dete, obzirom da su u to vreme postojale određene religijske zabrane?

 - Da, ja sam proslavlja Bozić uvek, bez obzira što je moj otac bio (i ostao) komunista-socijalista. Moji baba i deda i sa očeve i sa mamine strane, jedni na Ubu, drugi u Šapcu, uvek su slavili slavu i sve verske praznike. Nikada nismo bili opterećeni religijom, to je za nas bila tradicija, običaj u kome smo i mi kao deca uživali. Zahvalna sam mojim precima, dedi Dobrivoju, Radivoju i baki Ruži na toj lekciju u životu i na tome što su uvek bili dosledni, ali nikada rigidni. Pravu meru su svemu dali.

Šta se tada nalazilo na vašoj prazničnoj trpezi, a šta vi danas spremate vašoj porodici?

 - Zna se šta se spremalo, jagnje i prase u furuni, sa pogačom i domaćim mladim kajmakom koji sam ja obožavala! Baka Ruža je pravila najlepše štrudle na svetu, sa makom, ali i sa orasima i džemom od kajsije. Ja sam danas majstor za jagnjeci but…za ostale specijalite nemam dovoljno vremena.

Da li ste nasledili praznične recepte od majke obzirom da je bila izuzetna domaćica?

 - Da, jesam nasledila sam njenu svesku sa receptima, ali mnogo važnije nasledila sam njenu ljubav prema ljudima, požrtvovanje za voljene i neverovatnu snagu da sve stignem i sve uradim, pripremim kako bi svi bili srećni i zadovoljni. Njenu veštinu kuvanja nemam, priznajem… jednostavno za to je potrebno mnogo prakse.

Koliko je teško napraviti ravnotežu izmedju porodice i posla?

 - Sve zaposlene žene znaju koliko je to teško …preteško svima nama. Ali to je tako i ako imamo pomoć majke ili svekrve, blagoslovene smo, a ako nemamo, svaki dan je borba. Važno je samo nikada ne izgubiti iz vida prioritete, a to su deca.

Privatna arhiva/Tatjana Matić
 

Koliku Vam podršku suprug pruža i u privatnom i poslovnom životu?  

 - Moj suprug mi je pored moje pokojne majke, bio najveća podrška u životu. Zahvalna sam mu za to što me je učinio boljom osobom, ponosnom majkom dva dečaka, i ostvarenom poslovnom ženom .

Da li današnja uspešna žena u Srbiji mora mnogo više da radi i da se dokazuje kako bi bila prihvaćena u svetu muške politike i biznisa?

 - Da, sigurno mora mnogo više da radi, a tek da se dokazuje!!! Bez obzira na sve promene i činjenicu da je naše društvo u velikoj meri liberalizovano, ipak u dubini duše mi smo patrijarhalna sredina…sve žene u svetu biznisa, politike …uvek su pre svega meta potcenjivanja, ali i omalovažavanja…sve dok im svojim trudom i radom, obrazovanjem, požrtvovanošću i upornošću, rezultatima koji ne mogu da se ospore, ne dokažemo da smo tu i da nemamo nameru nigde da idemo. To su i moja iskustva .

Kako vi vaspitavate vaše sinove?

 - Sinove vaspitavam da budu odgovorni, tolerantni i slobodni ljudi, koji pre svega treba da ulažu u svoje obrazovanje.

Da li biste voleli da i oni sutra, kada odrastu, nastave tradiciju poštovanja pravoslavnih običaja?

 - Da, naravno. Volela bih da osećaju radost negujući te običaje koji ih podsećaju da je smisao život u zajedništvu, razumevanju i ljubavi prema svim ljudima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike