Tomas Dambo od otpada stvara kolosalne divove koje skriva u danskim šumama

01.03.2021

10:30 >> 10:32

0

Umetnost ukorenjena u očuvanje životne sredine

Tomas Dambo od otpada stvara kolosalne divove koje skriva u danskim šumama
Copyright Profimedia

Tomas Dambo je danski skulptor poznat po stvaranju džinovskih trolova na otvorenom od obrađenog drveta. Vođen skandinavskim legendama, bajkama i filmovima, stvara masivne skulpture visine nekoliko metara, nekada komičnog, često zastrašujućeg izgleda. Njegova umetnička „stvorenja“ uskoro će biti skrivena u manje poznatim zelenim prostorima oko Danske, uključujući i sitna ostrva u blizini Kopenhagena.

– To je vrsta potrage za blagom, poklon porodicama u Danskoj, koje se mogu osećati tužno što ovog leta ne mogu da odu na odmor, kaže Dambo. Trolovi nam pomažu da uvidimo da lepih mesta ima svuda oko nas, praktično tu u našem dvorištu.

Profimedia

Pročitajte još:

Od 2014. godine Dambo je podigao na desetine kolosalnih divova inspirisanih folklorom, u zelenim prostorima i parkovima širom sveta.

Tri godine je vredno radio na ukrašavanju šume u okolini Kopenhagena, u kojoj je 2017. godine osvanulo šest ogromnih drvenih skulptura, za koje je bilo upotrebljeno 600 drvenih paleta i raznog drugog materijala, poput starih ograda.

– Želim da ljudi znaju da ostaci drveta imaju vrednost, kaže umetnik. Trolovi mi pomažu da pričam priče, poput legendi uz koje sam odrastao.

Profimedia

U ranoj literaturi i pričanju priča, trolovi su često bili nasilna čudovišta, zastrašujući, inteligentni čuvari koji su boravili u planinama, stenama ili duboko u šumi.

Dambo se nada da će njegovi drveni divovi nastali od recikliranog drveta, naterati ljude da razmisle o zaštiti i očuvanju životne sredine.

– Želim da uzmem smeće i pretvorim ga u nešto što će ljudima otvoriti oči i umove, kaže on.

Tomasu su u ovom poduhvatu pomagali volonteri, po kojima su trolovi i nazvani, svaki nosi ime jednog od Dembovih saradnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike