Japanac već 36 godina sve plaća kuponima

09.12.2020

16:30 >> 10:39

0

Umesto novca troši kupone i vaučere koje dobija kao akcionar preduzeća

Japanac već 36 godina sve plaća kuponima
Copyright Uprava carina

Japanac Hiroto Kiritani tvrdi da već 36 godina sve plaća kuponima i da ne troši sopstveni novac a gotovinu koristi samo kada plaća troškove stana.

Kiritani kaže da poseduje akcije u preko 1.000 japanskih kompanija i korporacija, tako da u osnovi ima sve vrste kupona za upotrebu za sve što mu treba.

Znate li šta znači fraza „račun je holandski“?

Nekada je bio profesionalni šogi, odnosno japanski šahista i prvu akciju je kupio 1984.godine. Iako je sa nekim akcijama izgubio više od 100 miliona jena zbog pada na berzi, vrlo brzo je naučio koje koristi imaju investitori, odnosno kako mogu iskoristiti neku vrstu alternative dividendi.

U osnovi, sve dok je preduzeće profitabilno, akcionari dobijaju određene pogodnosti u vidu kupona i vaučera. Ovo mu je naročito bilo od koristi tokom pada japanske berze 1989.godine i 2011.godine nakon velikog zemljotresa. Tada je hranu i odeću kupovao kuponima bez trošenja stvarnog novca.

Svaki početak je težak: Kako su počele sa radom najveće svetske kompanije?

71-godišnji Kiritani je već legenda u Japanu i čest je gost televizijskih emisija gde objašnjava kako udobno živi od kupona koje skuplja već godinama. Tako mu jedan kupon omogućava da ide u bioskop godišnje i do 300 puta, a drugi mu omogućava besplatno članstvo u teretani.

Čak i povrće može da kupi kuponima. Na primer, jedan kupon koji dobija od korporacije ORIX omogućava mu da besplatno bira razne prehrambene proizvode iz kataloga. Ručak u restoranu takođe može da plati kuponom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike