Milijarder koji želi da umre siromašan

19.09.2020

15:00 >> 12:17

0

Autor: S.K.

Njegova velikodušnost inspirisala je druge bogate ljude poput Bila Gejtsa i Vorena Bafeta

Milijarder koji želi da umre siromašan
Copyright Profimedia

Milijarder Čarls Fini, zvani Čak, star 89 godina, ispunio je svoju dugogodišnju želju i poklonio bogatstvo u dobrotvorne svrhe. Vlasnik Djuti Fri Šopersa kaže da ne može biti srećniji nakon što je donirao osam milijardi dolara.

Tokom čitavog svog života Čarls Fini je bio filantrom i često je donirao novac u dobrotvorne svrhe pa je stekao nadimak „Džejms Bond iz filantropije“. Davno je obećao da će donirati sav svoj novac pre smrti, što je sada i ispunio.

Fini je osnovao Atlantsku filantropiju putem koje je donirao novac u razne svrhe u Australiji, Irskoj, Južnoj Africi, Vijetnamu, Sjedinjenim Državama i Bermudima. Zagovarao je ideju da bogati tokom svog života treba da troše svoj novac na činjenje što više dobrog na svijetu.

Profimedia

Tokom 38 godina rada kroz tu organizaciju, donirao je osam milijardi dolara različitim organizacijama i pojedincima. Organizacija je zatvorena 14. septembra ove godine, nakon što je podelio svoje bogatstvo.

Još 2012. Fini je otkrio da je ostavio dva miliona dolara kako bi sebi i svojoj supruzi obezbedio penziju, a da je sve ostalo planirao da donira.

-Ne vidim razlog da odložim donaciju kad se toliko može učiniti. Osim toga, mnogo je zabavnije davati novac dok ste živi nego davati ga nakon smrti, rekao je prošle godine.

Njegova velikodušnost inspirisala je druge bogate ljude poput Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, koji su 2010. pokrenuli kampanju pod nazivom Davanje zaloga, koja nastoji da podstakne izuzetno bogate ljude da većinu svog bogatstva doniraju u dobrotvorne svrhe. Trenutno uključuje 210 ljudi, uglavnom milijardera, iz 23 zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike