Verovanja o cveću: Neven i ruzmarin treba posaditi u blizini kućnog praga a mak u polju

25.04.2021

11:31

0

Autor: Slavica Kalaba

U bolnice ne nositi crveno i belo cveće i ne poklanjati buket izvođačima pre nastupa

Pixabay

Cveće je uvek bilo važan deo našeg života, od rođendana, venčanja do sahrana, pa ne čudi što oko cveća postoje razna sujeverja. Veruje se da, danas na Cveti, treba posaditi cveće u bašti ili na terasi.

U slovenskim zemljama, pa i kod nas a naročito u Rusiji, nikome se ne poklanja paran broj cvetova – u buketu uvek mora da bude neparan. Parni broj cvetova je namenjen mrtvima, za sahrane i pomene.

Pixabay

I dok se kod nas obično na groblje nose hrizanteme, u Austriji se poklanjaju kao izraz poštovanja i ljubavi, dok je u Americi ovaj cvet simbol radosti. U Kini veruju da ovaj cvet može da privuče sreću.

U Kini veruju i da latica ruže u vinu doprinosi dugom i zdravom životu. U nekim drugim zemljama veruju da bacanje lišća ruže u vatru donosi sreću.

Pixabay

U staroj Grčkoj ljiljan ili krin je bio posvećen boginji Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u rimskom carstvu bio Venerin cvet koja mu je zavidela na lepoti. Kod Srba je motiv ljiljana čvrsto vezan za Presvetu Bogorodicu, pa se često naziva i Bogorodičinim cvetom. Simbol je trudnica i majki i nezaobilazan cvet na venčanjima.

Pixabay

Veruje se i da neven i ruzmarin treba posaditi u blizini kućnog praga kako bi se oterale veštice. Veruje se da ove biljke svojim mirisom odvlače zle sile i štite ukućane. Veruje se i da neveni i anemone štite osobe od vračanja i zle sreće. Neveni su poznati i po afrodizijačkim svojstvima i obavezni su deo bidermajera.

Pixabay

Nekada su zemljoradnici u poljima sadili cvetove maka jer se verovalo da donosi dobar prinos. Uz to se mislilo i da ovaj cvet utiče da se brige zaborave. Veruje se i da, ako nekome poklanjate buket maka, on mora imati 13 cvetova jer manje ili više cvetova od tog broja donosi nesreću.

Postoje i neka verovanja koja su novijeg datuma. Kao lošom srećom se smatra ako se u avion unese sveže cveće i ako se izvođačima pre predstave uruči buket.

Pixabay

Takođe, u britanskim i španskim bolnicama ne vole kada se pacijentima donosi crveno ili belo cveće jer to podseća na krv i zavoje što je neposredni znak smrti. Ovo verovanje potiče iz Prvog svetskog rata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti