Počinje testiranje vakcine protiv starenja: Da li je eliksir mladosti pred vratima?

18.12.2021

13:30

0

Autor: 24sedam

Kod miševa je uspelo, da li će i na ljudima?

Počinje testiranje vakcine protiv starenja: Da li je eliksir mladosti pred vratima?
profimedia-0168855977 - Copyright Profimedia

U vreme korona virusa i suprostavljenih stavova vaksera i antivaksera, Japanci su razvili vakcinu koja uništava ćelije koje izazivaju starenje kod ljudi. Verujemo da kada ova vakcina zaživi u potpunosti neće biti predmet sukoba ove dve danas podeljene grupe ljudi.

Tim naučnika sa Univerziteta Juntendo na čelu sa profesorom Toruom Minaminom uspeo je da eliminiše ,,ćelije zombija’’ koje se vremenom umnožavaju i oštećuju druge ćelije.

Kako osoba stari, zombi ćelije pojačavaju svoj negativan uticaj usled čega se razvijaju mnoge bolesti. Vakcina protiv starenja testirana je na miševima da bi se smanjio broj starih ćelija. Prema zapažanju profesora Minamina, vakcina može biti korisna u lečenju nekih stanja poput dijabetesa, bolesti krvih sudova  i drugih bolesti koje se pojavljuju sa godinama.

Profimedia
 

Zombi ćelije su one ćelije koje su prestale da se umnožavaju tokom vremena ali ne umiru. Vremenom, one oštećuju obližnje ćelije, oslobađanjem hemikalija  koje izazivaju upalu.

Da bi stvorili vakcinu, naučnici su idetifikovali protein koji se nalazi u zombi ćelijama kod ljudi i kod miševa. Zatim je stvorena vakcina na bazi aminokiseline koja čini veliki deo tog proteina.

Profimedia
 

Vakcina deluje tako što omogućava telu da stvara antitela koja se vezuju za stare ćelije  a zatim ih uklanjaju belim krvnim zrncima na koja deluju antitela stvorena vakcinom.

Primenom na miševima, vakcina je uklonila stare ćelije. Pored toga, oblasti organizma zahvaćene bolestima koje su  povezane sa starenjem, takođe su se smanjile nakon vakcine, piše indiatimes.com.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike