Da li znate zašto kažemo za nekog da se digao kao Feniks iz pepela?

27.12.2022

10:11

0

Autor: 24sedam

Feniks je simbol pesmrtnosti, simbolizuje ponovno rođenje, nadu, čestitost, postojanost, veru, večnost, svetlost

Da li znate  zašto kažemo za nekog da se digao kao Feniks iz pepela?
Feniks - Copyright Printscreen/YouTube/ See U in History / Mythology

Feniks je mitska sveta ptica u koju su verovali Egipćani i drugi drevni narodi, i koja se najčešće dovodila u vezu sa obožavanjem Sunca. Egipćani su ga zvali benu, a bio je simbol njihovog boga Sunca Ra. Za egipatskog feniksa se verovalo da je bio veliki kao orao, sa predivnim zlatnim i jarkocrvenim perjem i da je imao milozvučan poj.

Printscreen/YouTube/ See U in History / Mythology
 

Prema legendi, mogao je postojati samo po jedan feniks, koji je živeo 500 godina (ili više, zavisno od izvora). On bi na kraju životnog ciklusa napravio sebi gnezdo od grana mirisnog bilja i začina, zapalio ga i izgoreo u plamenu.

Printscreen/YouTube/ See U in History / Mythology
 

Iz te vatre rodio bi se novi feniks, koji bi pepeo svog prethodnika zatvorio u jaje od smirne i odneo ga u sveti grad Heliopolis sedište kulta boga Ra, gde bi položio jaje na oltar boga Sunca. Feniks je na taj način bio simbol besmrtnosti. On takođe simbolizuje ponovno rođenje, nadu, čestitost, postojanost, veru, večnost, svetlost.

Printscreen/YouTube/ See U in History / Mythology
 

Feniks je u grčke i rimske mitove dospeo iz egipatske religije. Rimljani su oslikavali njegov lik na novčićima i medaljama u želji da Rimsko carstvo traje večno. U Kini, ptica fenghuang zaštitnica kineskih vladara u stvari je ptica feniks. U ruskom folkloru poznat je kao žar-ptica, a kod Jevreja pod imenom milkam. Feniks je centralna figura i u libanskoj staroj i modernoj kulturi.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike