Italijani se dosetili kako da privuku turiste: Celu regiju pretvorili u umetničku galeriju!

31.08.2021

14:00 >> 14:10

0

Slike i skulpture iz Galerije Ufici iz Firence biće raspoređene na više od 100 mesta

Italijani se dosetili kako da privuku turiste: Celu regiju pretvorili u umetničku galeriju!
Copyright Pixabay/Firenca

Toskana je poznata po zelenim brežuljcima, cvetnim poljima i vinima. I time je oduvek privlačila turiste, ali izgleda da, nakon prošle godine, to više nije dovoljno.

Pročitajte i ovo:

Italijani zato sada planiraju da od nje naprave ogromnu umetničku galeriju gde će biti raspoređena umetnička dela iz Galerije Ufici iz Firence. Slike i skulpture biće raspoređene na više od 100 mesta koja su povezana sa njihovim nastankom.

Galerija Ufici uvek je bila privlačna turistima, a sada bi od toga trebalo da profitira i čitav region, što je cilj projekta “Raštrkani Ufici” (Uffizi Diffusi).

Ufici (kancelarije) građevina je koju je u Firenci podigla porodica Mediči. U tom zdanju su smeštena različita ministarstva i državna administracija. U njemu se od 16. veka nalazi umetnička kolekcija koja je danas jedna od najposećenijih u Italiji.

Pixabay/Galerija Ufići

Jedna od lokacija gde će biti izložena umetnička dela je ostrvo Elba, u Tirenskom moru, između Italije i Korzike, gde je proteran Napoleon nakon poraza u bitkama u Moskvi i Lajpcigu. Sada bi mit o velikom vojskovođi ponovo trebalo da oživi.

U ostrvskom gradiću Portoferaju do oktobra će biti izložen izbor slika o Napolenu iz Galerije Ufici, zajedno sa delima iz lokalnih kolekcija. Na ostrvu smatraju da će to pomoći da se oživi turizam, koji je skoro pa zamro.

Pročitajte i ovo:

Među istorijski važnim mestima Toskane je i selo Popi, koje se nalazi u brdima, gde je pobegao veliki pesnik Dante Aligijeri nakon što je u Firenci osuđen na smrt. U seoskoj tvrđavi u kojoj je živeo napisao je delove svoje “Božanstvene komedije”. Upravo to utvrđenje će sada biti pretvoreno u stalni izložbeni prostor sa delima iz Galerije Ufici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike