Ni na nebu ni na zemlji: Nesvakidašnji manastiri koji "lebde" u vazduhu, a srpski car je osnovao najveći od svih

15.06.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Odigrali su značajnu ulogu u različitim periodima grčke istorije, štiteći i čuvajući grčki jezik, umetnost i tradiciju kroz generacije monaha

Ni na nebu ni na zemlji: Nesvakidašnji manastiri koji "lebde" u vazduhu, a srpski car je osnovao najveći od svih
profimedia-0590789771 - Copyright Profimedia

Južno od Soluna, u smeru ka gradu Larisi, a zatim dalje ka zapadu, duboko u kopnu provincije Tesalije  postojbine antičkog junaka, kraljevića Ahila, nalazi se nadaleko čuveni kompleks manastira Meteori. 

U prevodu sa grčkog “Meteora”, znači “ni na nebu ni na zemlji” ili “obešeni u vazuhu”, a sam pejzaž oko manastira izgleda kao da su stene bezmalo popadale sa neba, što i nije toliko daleko od istine. Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke, klimatske promene i usputni zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih čudnih, ali u isto vreme zadivljujućih stena, koje štrče u vis – svaka za sebe, kao svojevrsno čudo prirode.

Profimedia
 

Do kraja XV veka na Meteorima je postojalo ukupno 26 manastira. Nažalost danas je ostalo svega 6 dva ženska i četiri muška.

U njima danas živi svega oko 10-ak monaha i monahinja.Grčki manastiri su povezani sa prirodom i istorijom, i odigrali su značajnu ulogu u različitim periodima grčke istorije, štiteći i čuvajući grčki jezik, umetnost i tradiciju kroz generacije monaha. Meteori su najveća i najznačajnija grupa manastira posle onih na Svetoj Gori. Kameni manastiri su okarakterisani od strane UNESCO-a kao jedinstveni fenomen kulturnog nasleđa i oni predstavljaju jednu od najvažnijiih tačaka na kulturnoj mapi Grčke.

Tek 20-tih godina XX veka, do nepristupačnih stena na kojima su se smestili  izgrađeno je kameno stepenište. Do tada su vekovima, monasi do vrha “stizali” u mreži od kanapa, koji su oni odozgo povlačili kanapom na gore. Na isti način stizale su i namernice, i sve drugo što monasi nisu mogli da sami naprave ili zasade na malom prostoru stene na kojoj je sazidan manastir.  

Profimedia
 

Obilazak ipak ograničite na najviše 3 manastira. S obzirom da se nalazite na visokim stenama, do svakih od njih pojedinačno (osim do manastira Svetog Stefana), stiže se usponom od oko par stotina stepenika. Grupa manastira na Meteorima je:Manastir Svetog Stefana, Agios Stefanos

Manastir Svete Trojice, Agia Triada, Varlam Varlaam, Rusanu, Megalo Meteoron i Veliki Meteori, najveći od svih koji je osnovao monah po imenu Atanasios. Popeo se na jednu od najviših litica u okolini još u 14. veku, i to da bi baš tu na vrhu osnovao prvi manastir – Veliki Meteoron. Atanasios i njegov sledbenik Joasaf smatraju se osnivačima prvog i najvećeg manastira u dolini. oasaf je zapravo bio srpsko-grčki princ svetovnog imena Jovan Uroš Nemanjić. On je bio poslednji muški naslednik dinastije Nemanjić, sinovac cara Dušana. Bio je car Srba, Grka i Albanije, ali je vladao samo Tesalijom između 1369. i 1372, a onda je abdicirao i zamonašio se.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike