Negovanje običaja! Otmica mlade u Kirgistanu: Iako proglašen nezakonitim i danas se sprovodi bez ozbiljnog kažnjavanja počinitelja

04.05.2021

20:30

0

Autor: A.Gligorijević

Izvori sugerišu da je trenutno najmanje trećina nevesta u ovoj zemlji odvedena protiv svoje volje

Profimedia

Pre pet godina devojku imena Elzat sa ulice Kirgistana zgrabila je grupa muškaraca koja je želela da je uda za nepoznatog prosca. Imala je samo 19 godina.

Elzat je odvedena u mladoženjin dom u ruralnom regionu Issik Kul, gde je bila odevena u belo za predstojeću ceremoniju.

Provela je sate moleći porodicu mladoženje i svoju da zaustavi prisilni brak.

– Moja baka je vrlo tradicionalna. Mislila je da će osramotiti našu porodicu ako se ne udam za njega i pokušala je da me ubedi da ostanem.

Međutim, majka je shvatila da je njena ćerka žrtva zločina i zapretila da će pozvati policiju. Zbog njene akcije, porodica mladoženje konačno je oslobodila devojku.

Profimedia

Otmica neveste, takođe poznata kao brak otmicom ili brak hvatanjem, praksa je u kojoj muškarac otima ženu za koju želi da se oženi. Otmica nevesta praktikovala se tokom istorije. Danas se praktikuje u zemljama centralne Azije, regije Kavkaza i delovima Afrike, kao i među narodima jugoistočne Azije.

Ala kačuu (na kirgiskom) je oblik otmice neveste koji se još uvek primenjuje u Kirgistanu. Termin se može primeniti na razne radnje, od bekstva, sporazumnog kidnapovanja, do otmice bez pristanka.

Neki izvori sugerišu da je trenutno najmanje trećina nevesta u Kirgistanu odvedena protiv svoje volje.

Iako je takav običaj davne 1994. godine proglašen nezakonitim, on se u velikom delu ove azijske zemlje sprovodi bez kažnjavanja počinitelja.

Profimedia

Tragično je da su neke otmice organizovane čak i u dosluhu s porodicom devojke, jer to je često najefikasniji i najjeftiniji način da osiguraju brak svojoj deci.

Po jednom modelu kidnapovanja neveste koji je prisutan u Kirgistanu, mladić odlučuje da se želi oženiti i traži od roditelja da mu odaberu odgovarajuću nevestu, ili mu roditelji kažu da je vreme da se skrasi i da su pronašli ženu za njega. Budući mladoženja i njegovi muški rođaci otimaju devojku (u stara nomadska vremena na konjima, sada automobilom) i odvode je u porodičnu kuću. Tamo rodbina muškarca može pokušati da ubedi ženu da prihvati brak i da joj na glavu stave belu svadbenu maramu (jooluk) koja simbolizuje njen pristanak.

Porodica kidnapovane žene takođe može da se uključi, ili podstičući ženu da ostane ako veruje da je brak socijalno prihvatljiv ili povoljan za potencijalnu nevestu i njenu porodicu ili da se usprotivi braku iz različitih razloga i pomogne u oslobađanju žene.

Profimedia

Dugogodišnja tradicija zlostavljanja i dalje se prihvata u Kirgistanu u kojem se razvod izbegava pod svaku cenu. Ipak, kirgistanski parlament ove je godine konačno preduzeo konkretne korake i usvojio prijedlog zakona kojim se zabranjuje vršenje pritiska na žrtve porodičnog nasilja da ostanu u braku sa svojim nasilnim supružnicima i izbegnu mogućnost razvoda.

Ipak, brojne nevladine organizacije upozoravaju na to da kazne za otmice devojaka još uvek nisu dovoljno oštre.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti