Nije voleo Srbe: Odlazak Ahtisarija, čoveka koji je godinama radio na komadanju Srbije

16.10.2023

12:07

0

Autor: U.N.

Ahtisarija više nema, a Srbiji i Srbima nije ostao nimalo u lepom sećanju

Nije voleo Srbe: Odlazak Ahtisarija, čoveka koji je godinama radio na komadanju Srbije
Marti Ahtisari - Copyright Profimedia

Nekadašnji predsednik Finske Marti Ahtisari preminuo je u 86. godini. U Srbiji ćemo ga naročito pamtiti, nažalost i ne baš toliko po dobrom. Najviše po tome što je bio posrednik UN u (neuspešnim) pregovorima o statusu Kosova, ali ga takođe pamtimo i kao pregovarača u toku NATO  agresije 1999. godine. 

Pretio da će Beograd biti sravnjen sa zemljom 

Pitanje Kosova i Metohije je očigledno bilo važno u diplomatskoj karijeri Martija Ahtzisarija, a čuveni pregovori u UN i svima poznati Ahtisarijev plan nisu bili njegov prvi dodir sa Srbima i problemom Kosova i Metohije. U junu 1999. godine u jeku NATO agresije, kao međunarodni posrednik je, zajedno sa Viktorom Černomirdinom doneo ultimatum našoj zemlji, a svedoci tog događaja navode da je pretio da će, ukoliko naša strana odbije ultimatum, Beograd biti sravnjen sa zemljom

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, na kraju je prihvatio mirovni predlog. Nedugo zatim, Skupština Srbije je na vanrednoj sednici usvojila Dokument za postizanje mira, odnosno plan SAD, Evropske unije i Rusije o dolasku međunarodnih snaga, pod mandatom Ujedinjenih nacija, na Kosovo i Metohiju. Prihvatanje ovog dokumenta bilo je preduslov da se prekine agresija NATO na SRJ.

Aktivno se uključio u kršenje sporazuma kome je sam prethodno kumovao

Nekoliko godina kasnije, uključio se u proces pregovora o statusu naše južne pokrajine, pristrasno protežirajući nezavisnost tzv. Kosova, koje na to nije imalo pravo, tako da se Ahtisari aktivno uključio u kršenje dogovora iz 1999. godine, kome je i sam kumovao.

Početkom 2007. godine, Martin Ahtisari, tadašnji specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija, iznosi takozvani Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova. U tom dokumentu je, između ostalog, predviđena široka autonomija za srpske opštine i „nadzirana nezavisnost za Kosovo“.

Ahtisarijev sporazum sadrži niz odredbi, članova i aneksa koji se tiču ustavnih, pravosudnih, imovinskih, bezbednosnih i drugih mera kojima bi se regulisao status Kosova.

Plan se pominje i u Deklaraciji o nezavisnosti koju je Skupština Kosova usvojila 17. februara 2008. godine, čime je Priština jednostrano proglasila odvajanje od Srbije.

U toj deklaraciji piše da Kosovo prihvata „sve međunarodne obaveze koje sadrži Ahtisarijev plan“, i da će „Ustav obuhvatiti sva relevantna načela“ iz sporazuma.

U srpskoj javnosti je ostao upamćen i po izjavama da su "Srbi krivi kao narod" i da Srbiju ne treba primiti u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova.  

Profimedia
 

 

Ruski veto - šamar za Ahtisarija

Srbija je, očekivano odbacila ovaj plan, tako da je on zaživeo samo u tzv. Ustavu tzv. Kosova, ali u međunarodnom pravu on nema nikakvu vrednost, jer nije bilo konsenzusa oko toga u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija, zahvaljujući veto Ruske Federacije u Ujedinjenim Nacijama. Tako je ovaj finski diplomata, inače rođen na teritoriji današnje Rusije osujećen od zemlje u kojoj je rođen u nameri da komadanje Srbije i međunarodno pravno legalizuje. 

Nobel za Ahtisarija - skandalozna nagrada za čoveka koji je komadao Srbiju 

Ahtisari je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za mir za dugogodišnje posredovanje u uspostavljanju mira, uključujući i sporazum iz 2005. između Indonezije i pobunjenika iz pokrajine Aceh.

Povodom tog akta, švedski institut TFF ocenio je da je "dodeljivanje Nobelove nagrade bivšem finskom predsedniku Martiju Ahtisariju skandalozno jer se radi o arhitekti nasilne secesije Kosova i Metohije od Srbije". 

Arhitekta nezavisnosti tzv. Kosova, koji je Srbe smatrao krivim za sve

U srpskoj javnosti je ostao upamćen i po tome što je davao skandalozne izjavae, poput one da su "Srbi krivi kao narod" i da Srbiju ne treba primiti u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova.

Ahtisarija više nema, a Srbiji i Srbima nije ostao nimalo u lepom sećanju. Zbog toga teško na njega možemo primeniti onu narodnu ,, o pokojniku sve najbolje'', već samo onu ,, o pokojniku onako kakav je bio''. 

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike