Odajemo poštu nemi od bola: Miloš Vučević se obratio u Donjoj Gradini; Održani parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina u NDH

12.05.2024

12:03

0

Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH biće obeležen polaganjem venaca i parastosom

Odajemo poštu nemi od bola: Miloš Vučević se obratio u Donjoj Gradini; Održani parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina u NDH
Donja Gradina - Copyright TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj danas je počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu NDH, koje je bilo deo koncentracionog logora Jasenovac, biće održana komemoracija i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina.

Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH od 1941. do 1945. godine obeležava se polaganjem venaca i cveća na grobno polje "Topole" i parastosom žrtvama na grobnom polju "Košute".

 

Obeležavanju prisustvuju predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici. Prisutnima će se obratiti Milorad Dodik i Miloš Vučević, ali i ambasador Izaela Galit Peleg, istoričar Gideon Grajf i Dobrila Kukolj koja je preživela iz logora Jasenovac.

TANJUG/ SRNA/ TANJA DERIKUĆA
 

 

Pored zvaničnika Srpske i Srbije, potomaka logoraša, za učenika osnovnih i srednjih škola biće organizovan istorijski čas. Dan sećanja obeležava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

14.50 - Dodik: Јasenovac najveći podzemni grad koji Srbi imaju

Јasenovac je najveći podzemni grad koji Srbi imaju, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Masovno su ovde ubijali i zato su govorili da je ovo logor u koji su mogli svi da stanu", rekao je Dodik.

Dodik je u Donjoj Gradini naveo da se svake godine okupljaju na poznatom mestu na livadama pored reke te da je to, kako kaže dovoljno da znamo zašto smo ovde na obeležavanju.

"Znamo da je ovo mesto sveto. I da je postalo sveto jer su ga učinili naši mučenici, njih 700.000 koji su ovde mučki ubijeni na 57 načina koji su sinonim za mučenje", naveo je Dodik.

Dodik kaže da je ovaj grad uzdignut na patnji i uzdasima 700.000 stradalih od čega je 500.000 Srba.

"Ponovo smo ovde da se molimo za njihove duše. I da im kažemo da nismo zaboravili zlo, i da znamo šta je Nezavisna država Hrvatska. Da znamo za planove koje su sprovodili ili hteli i sproveli ih. A to je da jednu trećinu pobiju, da jednu trećinu rasele i jednu trećinu pokatoliče. U tome su uspevali, nisu prekidali", istakao je Dodik.

Dodik navodi da su te četiri godine ustaškog režima koji je kako kaže bio pripremljen godinama pre toga.

14.35 - Okupljenima se obratio premijer Srbije Miloš Vučević.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

- Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti. Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi - naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je. Ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi... klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani - kazao je u svom obraćanju Vučević.

- Nama mora biti jasno da je ovde Jerusalim naš, da je ovde sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države, rekao je premijer.

14.00 - Grajf: Donja Gradina - mesto obeleženo velikom tugom i neizbrisivom istorijom

- Danas u Donjoj Gradini nismo okupljeni samo da se prisetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf, poznati svetski istoričar, stručnjak za istoriju Holokausta i predsednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu. 

Grajf je naveo da Donja Gradina koje je bila u sklopu zloglasnog logora Jasenovac, bila njegovo glavno gubilište te da je danas, kako kaže, tmuran podsednik na najmračnija poglavlja ljudske okrutnosti tokom Drugog svetskog rata.

- Ovde smo da odamo počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima koji je počinjen pod režimima Nezavisne države Hrvatske. Jedinice koja je vođena i stvorena uz pomoć nacističke Nemačke i koju je podržavala fašistička Italija, istakao je Grajf.

13.33 - Dobrila Kukolj koja je preživela iz logora Jasenovac obratila se okupljenima. 

- Donja Gradina je najveći grad mrtvih. Umirali su tu naša braća, majke, sestre. Od povampirenih ustaških zločinaca. Da se te i slične strahote nikada i nikome ne ponove, istakla je Dobrila.

TANJUG/ Video/SRNA
Dobrila Kukolj

 

 

13.13 - Na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina održani parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH. Parastos je služio vladika banjalučki Jefrem, posle kojeg je jevrejsku molitvu čitao vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, a romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković. 

Posle molitvenog pomena predviđeno je obraćanje zvaničnika. 

12.58 - Na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina u toku je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH. Pomen služi vladika banjalučki Jefrem, posle kojeg će romsku molitvu držati predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku generalni sekretar opštine Doboj Dario Atijas. 


12.35 - Zvaničnici Srpske i Srbije i ostale delegacije položili se vence i cveće na grobnom polju "Topole".

Formiranje NDH

Takozvana NDH formirana je pošto je okupirana i rasparčana Kraljevina Jugoslavija aprila 1941. Bila je to odmazda nacističke Nemačke zbog činjenice da su se Srbi ogromnom većinom opredelili protiv pakta potpisanog 25. marta 1941 u Beču, što se videlo masovnom podrškom puču od 27. marta, čime je iskazana naklonost zapadnim saveznicima. Formalno, NDH je proglasio Slavko Kvaternik, penzionisani austrougarski oficir, 10. aprila. Iako su nastankom NDH iz njenog sastava izuzete teritorije nastanjene Hrvatima poput većeg dela Dalmacije, Međimurja, Gorskog Kotara, priključena joj je celokupna Bosna i Hercegovina, koja je tada imala relativnu srpsku većinu, kao i čitav Srem, u kom su Srbi bili većinsko stanovništvo.

TANJUG/ SRNA
 

 

Teritoriju takozvane NDH nastanjivalo je, prema nemačkim izvorima, 3,3 miliona Hrvata, 2 miliona Srba, 700.000 muslimana, koji su smatrani Hrvatima, i oko 150.000 Nemaca. Vrlo brzo po ustrojavanju NDH započelo je ostvarenje prethodno osmišljenog programa sistematskog uništavanja Srba. To je i bila glavna opsesivna namera Ante Pavelića i njegovih sledbenika.

Sistematsko uništavanje Jevreja, Roma i Srba

Paralelno, događalo se sistematsko uništavanje Jevreja, po uzoru na nacističku Nemačku, a takođe i Roma. U slučaju NDH, prevashodni cilj je bilo nepovratno uništenje svega što je bilo vezano za postojanje Jugoslavije, dakle osim Srba, aparata Kraljevine Jugoslavije i svih ubeđenih pristalica jugoslovenske države.

Tako su stradale desetine hiljada Hrvata pristalica Jugoslavije, u prvoj fazi oni su bili glavna meta, tek kasnije i komunisti. Sistematski progon i uništavanje Srba započeo je čim se tzv. NDH elementrano konsolidovala, mada su se napadi na Srbe događali odmah paralelno sa dolaskom okupatora, i to na lokalnom nivou, kao svojevrsni spontani pogrom. Dve sedmice pošto je proglašena NDH, 25. aprila, zabranjena je upotreba ćirilice. Paralelno je trajalo uništavanje Srpske crkve, njenog osoblja, imovine svih vidova.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 

 

Srbi nosili plave trake

I sam termin pravoslavlje je u prvo vreme odstranjen, i zamenjen kovanicom "grčko istočnjaci". Za Srbe je naloženo i nošenje plave trake, poput žute koju su morali da nose Jevreji. Formalno, NDH je rasne zakone usvojila 22. jula 1941. godine. Poznata je izjava ustaškog intelektualca, pisca Mileta Budaka, da trećinu Srba treba oterati, trećinu preveriti na rimokatolicizam, a ostale pobiti, izrečena jula 1941. u Gospiću. Bila je to samo jedna u nizu sličnih izjava ustaških moćnika i zvaničnika u tom periodu. Procene o broju ubijenih Srba od strane hrvatskih ustaša, razlikuju se. Primera radi, Herman Nojbaher nemački zvaničnik na prostoru Jugoistoka, zabeležio je da se ustaše hvale da su pobili million Srba, ali se njemu činilo da je reč o "hvalisanju".

Prema Nojbaheru, koji nije bio pristalica ustaških metoda, broj ubijenih Srba u NDH bio je oko 750.000. Osim u logorima, kojih je u NDH bilo više desetina, masovna ubistva, pokolji Srba od strane hrvatskih ustaša događali su se posvuda, po selima, nad raznim vrtačama, u crkvama, kao u Glini, i drugde. Siguran broj žrtava nikada neće biti utvrđen, pošto precizni popisi nisu, u tom delu, na vreme sprovedeni, a protok vremena je učinio da se mnogi zaborave. Na kraju, uništavane su sistematski celokupne porodice.

TANJUG/ SRNA
 

 

Jasenovac najveće stratište

Najveće stratište bio je logor Jasenovac, ustrojen avgusta 1941. Ta monstruozna industrija zločina bila je aktivna do aprila 1945, kada se dogodilo proboj logoraša, 22. aprila. Po nizu procena, bestijalnost zločina koji su se u njemu događali jedinstvena je. Prema nalazima državne komisije Hrvatske, ubrzo po oslobođenju, zaključeno je da je u sistemu logora Jasenovac usmrćeno oko pola miliona lica, do 600.000. Izveštaj je bio objavljen, i takođe predstavljen Međunarodnom sudu u Nirnbergu. Prema nalazima Gideona Grajfa, izraelskog stručnjaka za holokaust, u Jasenovcu, koji on naziva " Balkanski Aušvic", stradalo je oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma, i drugih.

Ogromnu većinu stradalnika činili su Srbi. Grajf je takođe opisao 57 metoda mučenja i ubijanja koje su primenjivale hrvatske ustaše. Danom sećanja i komemoracijama, odlučno se naglašava da se stradalnici, žrtve monstruozne ustaške NDH, nikada ne smeju prepustiti zaboravu. Na sednici Izvršnog odbora za obeležavanje ovog događaja ranije je rečeno, a prenosi RTRS, da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi. Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podseća i čuva od zaborava, da se nikada ne smeju zaboraviti žrtve. Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Tanjug/Video
 

 

Ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja. Spomen područje Donja Gradina, osnovano je 1968. godine, zauzima prostor od 116 hektara na desnoj obali reke Save, a u toku drugog svetskog rata spomen područje bilo je sastavni deo logora Jasenovac.

Spomen područje Donja Gradina u toku godine poseti oko 30.000 posetilaca. U Kozarskoj Dubici, sinoć je, povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, održana memorijalna akademija "Tuga koaj treja ceo život", a jutros je u 8.30 časova služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike