Đurić iz Njujorka: Pritisak sa kojim se suočavamo je ogroman, biće ovo jedna ozbiljna diplomatska borba

20.05.2024

22:33

0

Autor: 24sedam

On je rekao da traju logistički pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije

Đurić iz Njujorka: Pritisak sa kojim se suočavamo je ogroman, biće ovo jedna ozbiljna diplomatska borba
Copyright Printskrin / Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić obratio se večeras iz Njujorka gde će 23. maja zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićevom prisustvovati na sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

- Velika i snažna borba u Njujorku traje. Dok razgovaramo, u toku je sastanak predsednika sa timom diplomata diplomata u Njujorku. Razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo u ovih nešto više od 48 sati. Izvesno je da će biti intenzivna, snažna diplomatska aktivnost, biće ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, je ogroman - rekao je Đurić.

Printskrin / Tanjug
 

On je rekao da traju logistički pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije i da se zemlje suočavaju sa političkim ucenama.

- Toga treba da budemo svesni. Dakle, paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače, neke od njih i više od toga od Srbije i zemlje koje se izjašnjavaju, dakle i afričke i azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju bukvalno u pojedinim segmentima i u pojedinim situacijama i sa političkim ucenama. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije i kroz pokret Nesvrstanih i kroz ekonomsku saradnju, ali i kroz principijelnu politiku po kojoj smo postali poznati, koja je postala neka vrsta našeg trademarka, da danas upotrebljavamo - rekao je Đurić.

Ministar je istakao da ih sutra očekuju desetine sastanaka, koje će voditi predsednik Vučić, drugi članovi tima i on. 

Printskrin / Tanjug
 

Đurić je rekao da je pre samo mesec dana bila drugačija situacija, ali da niko nije očekivao da će se Srbija tako jako suprotstaviti rezoluciji i da neće dozvoliti da, uz Holokaust i genocid u Ruandi, Srbi budu označeni praktično na posredan način kao odgovorni, kao moralno krivi pred savešću čovečanstva.

- Mi smo se suprotstavili toj vrsti nepravde, suprotstavili smo se pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama u kojoj i srpske i druge žrtve ne bi bile obeležene na odgovarajući način, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa. Kosponzori rezolucije naročito nisu očekivali i nisu želeli scenarijo u kome se mi ovako aktivno suprotstavljamo - istakao je Đurić.

Dodao je da veruje da će to uroditi određenim plodom.

Printskrin / Tanjug
 

- Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na način na koji su autori ovih rezolucija zamislili. A ponoviću još jednom, sve države se suočavaju, koje se o ovome izjašnjavaju, sa ogromnim pritiskom nekih od najrazvijenijih zapadnih zemalja. I razgovarati u takvim okolnostima nije ni malo jednostavno - rekao je šef srpske diplomatije.

Ipak, istakao je da je naša argumentacija čvrsta.

- Mi se, boreći se za našu poziciju, borimo za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama. Da li ćemo posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu? Pa sasvim sigurno da ćemo imati mnogo više onih koji nas poštuju, zbog toga što nismo dozvolili da budemo zgaženi i zbog toga što smo podigli svoj glas za zaštitu naših interesa - poručio je Đurić.

O Tajvanu i Kini

Ministrar spoljnih poslova rekao je da Srbija ima samo jednu politiku po pitanju Tajvana i Kine, odnosno da je za Srbiju teritorijalni integritet i suverenitet "prijateljske i bratske Kine neprikosnoven".

- Dakle politika jedne Kine. Mi priznajemo Narodnu Republiku Kinu u njenim punim granicama, a njeno unutrašnje pitanje je na koji način će da reši ovo i drugo pitanje koja su aktuelna - naveo je Đurić u izjavi za medije u Njujorku.

Đurić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu novoizabranog tajvanskog predsednika Laj Čing-tea koji je danas u svom inauguracionom govoru zatražio od Kine, kako je naveo, da obustavi svoje vojne i političke pretnje.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike