Čelično partnerstvo: Srbija će imati podršku Kine po svim pitanjima koja se pokreću u UN

08.05.2024

13:19

0

Srbija će imati čvrstu podršku Narodne Republike Kine

Čelično partnerstvo: Srbija će imati podršku Kine po svim pitanjima koja se pokreću u UN
Si Đinping i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati čvrstu podršku Kine po svim pitanjima koja se pokreću u okviru UN, kao i da Srbija i Kina današnjom potpisanom zajedničkom izjavom prelaze sa strateških bilateralnih odnosa na zajednicu koja, kako je rekao, govori o zajedničkoj budućnosti i naglasio da je to najviši oblik saradnje dve zemlje.

- Ponosan sam što sam mogao takvu izjavu da potpišem sa Sijem. Imamo ogromno poštovanje prema Kini - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Istakao je da su rezultati današnjih razgovora to, pored toga što Srbija podržava princip jedne Kine, da za našu zemlju svako pitanje koje bi neko postavio Narodnoj Republici Kini jeste njihovo unutrašnje pitanje i Tajvan, Sinđan, Hongkong.

- To je pitanje za Narodnu Republiku Kinu. Kako Kina želi da rešava te stvari, tako će i da bude. I uvek će imati podršku Republike Srbije za tako nešto, jer to je ono na čemu počiva povelja Ujedinjenih nacija i na čemu se zasniva međunarodno javno pravo - rekao je Vučić.

On je istakao da je zahvalan predsedniku Siju na veoma jasnim stavovima po pitanju Kosova i Metohije - teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

- Ali, citiram predsednika Sija - Republika Srbija imaće čvrstu podršku Narodne Republike Kine i po svim pitanjima koja se pokreću u okviru Ujedinjenih nacija. To je za nas izuzetno važno i ja sam predsedniku Siju govorio sa čim se sve suočavamo i beskrajno hvala Narodnoj Republici Kini na tome - rekao je Vučić. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike