Ujedinjene nacije donele odluku: Izmenjen tekst rezolucije!

11.05.2024

07:53

0

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović ukazuje na to da deo teritorije Srbije - Kosovo i Metohija ne može da se poredi sa palestinskim slučajem

Ujedinjene nacije donele odluku: Izmenjen tekst rezolucije!
Generalna skupština UN - Copyright Printscreen/YouTube/United Nations

Izmenom teksta rezolucije o prijemu Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija, koje je juče bilo na dnevnom redu, izbegnuta je začkoljica da ova odluka posluži kao presedan za buduće slučajeve poput tzv. Kosova i Tajvana.

Dopune koje podrazumevaju da se o prijemu odluči na "izuzetnoj osnovi", sačinjene su posle izražene zabrinutosti nekoliko diplomata na Ist Riveru da bi to glasanje moglo da predstavlja postavljanje presedana. Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović ukazuje na to da deo teritorije Srbije - Kosovo i Metohija ne može da se poredi sa palestinskim slučajem, napominjujući da je SB u zakašnjenju više od 60 godina da se ostvari palestinska država.

- Ovim je izbegnuto da ubrzano priznavanje posluži za neke buduće slučajeve. Ipak, razlika između KiM i Palestine je ta što je Palestina stvorena odlukom UN pre 60 godina i to što je ona osnovana na legalnim osnovama, ali zbog opstrukcije drugih, do njenog priznavanja u UN nije došlo. U slučaju Kosova, njegovo otcepljenje je stvoreno bespravnom upotrebom fizičke sile NATO koje je uveliko doprinelo da se deo teritorije Srbije proglasi nezavisnom državom. Srbija je matična država i do sada se nikada nije dogodilo da se bez saglasnosti matične države neko primi u članstvo. To je primer i sa odvajanjem Bangladeša od Pakistana, koji dugo nije mogao da bude primljen zbog otpora matične države - kaže Jovanović.

Kada je reč o apliciranju za članstvo Prištine u drugim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, koje je sledeće na dnevnom redu, ali i u Unesku i Interpolu, Jovanović napominje da je cilj arhitekata nezavisnosti Kosova da ukoliko nije moguć ulazak na glavna vrata, da se to prvo učini na sporednim:

- Ukoliko bi uspeli da tu nakaznu tvorevinu uvuku u nekoliko takvih organizacija, onda bi potom, mogli da mašu sa tim da je prijem u UN jedna puka formalnost - istakao je Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike