Kurti o Visokim Dečanima: Pitanje zemljišta biće rešeno, ali ta 24 hektara im je dao Miloševićev režim

09.10.2022

12:23

0

Kurti je rekao da, što se tiče manastira na Kosovu, oni imaju posebne površine sa stotinama hektara u okolini tih verskih objekata u skladu sa planom Martija Ahtisarija

Kurti o Visokim Dečanima: Pitanje zemljišta biće rešeno, ali ta 24 hektara im je dao Miloševićev režim
aljbin kurti profimedia-0265407547 copy - Copyright Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je uverenje da će pitanje zemljišta manastira Visoki Dečani biti rešeno, ali se požalio da mu sveštenici u tom manastiru ne izlaze u susret jer ne žele da se sa njim sastanu, prenosi Koha.

Na 102. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a upitan o zemljišnom pitanju manastira Dečani, Kurti je rekao da je manastiru Visoki Dečani 24 hektara dao pre 25 godina Miloševićev režim. 

"Imamo odluku Ustavnog suda, ali postoje upravni predmeti vezani za imovinu. Verujem da će to pitanje biti rešeno, optimista sam. Ja sam prvi premijer Kosova koga pravoslavni sveštenici u manastiru Dečane ne prihvataju da se sastanu. Moji prethodnici su se sreli, ali sa mnom ne žele da se sastanu. Tražio sam termin, ali su me odbili. Verujem da možemo da se uključimo u dijalog i da rešimo probleme koje imamo. Želimo da sačuvamo manastir Dečane, koji je kulturno nasleđe svih građana", rekao je Kurti.

On je rekao da, što se tiče manastira na Kosovu, oni imaju posebne površine sa stotinama hektara u okolini tih verskih objekata u skladu sa planom Martija Ahtisarija.

Kosovski premijer je govorio i o "nelegalnim strukturama na severu Kosova i naveo da te strukture plaća Beograd, kao i da se, između ostalog, bave i švercom". 

Kurti je rekao da Ustav Kosova obezbeđuje prava manjinama kao nijedan drugi ustav u regionu.

"Predstavnici srpske manjine imaju rezervisana mesta u našem parlamentu", rekao je Kurti i naveo da Srbi na Kosovu imaju iste probleme kao i Albanci, žele posao, obrazovanje, zdravstvo.

Kurti kaže da paralelne strukture na severu vide rusku invaziju na Ukrajinu kao priliku.

"Srpske nelegalne strukture i generalno srpski ratni veterani postali su agresivniji ove godine, od ruske okupacije Ukrajine. Generalno, svi ili većina su pro-Putinovi. Oni ruski rat u Ukrajini vide kao priliku. Mnogi od njih su stavljeni na crnu listu američkog trezora, a neki imaju naloge za hapšenje koje su izdale naše institucije", rekao je Kurti.

S druge strane, nemački ambasador Jorn Rode nedavno je izjavio da pitanje vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani može da postane deo paketa uslova za prijem Kosova u Savet Evrope i naglasio da briselski sporazumi moraju da se poštuju, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština.

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog je krajem septembra izjavio je da je krajnje vreme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda o zakonskom upisu zemljišta pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

On je u intervjuu za portal Albanijan post, podsetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad nekoliko desetina hektara zemljišta.

Monaško bratstvo manastira Visokih Dečana pre nekoliko nedelja se oglasilo putem društvenih mreža navevši da na "Kosovu ne postoji bezbednost za srpski narod koji je već 23 godine izložen etničkom nasilju".

"Nedostatak bezbednosti i odsustvo institucionalne zaštite Srba na Kosovu podriva minimum poverenja Srba u lokalne institucije. Trajno etničko nasilje nanosi štetu Kosovu kao društvu", poručeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Od ulaska trupa NATO na Kosovo 1999. godine, 150 pravoslavnih crkava i manastira je uništeno. Na to su i u martu ove godine još jednom podsetili i iz Visokih Dečana.

"Posle rata 1999. na Kosovu 150 srpskih pravoslavnih crkava nekažnjeno su srušili kosovski ekstremisti uprkos međunarodnom vojnom prisustvu i samo neke su popravljene dok mnoge leže u ruševinama 22 godine kasnije. Dokle će ovaj vandalizam biti prekriven ćutanjem", upitali su u saopštenju.

Tada su naveli i "da kosovske vlasti vode kampanju negiranja Srpske pravoslavne crkve, zakonskih i imovinskih prava, istorije i identiteta govoreći da su srpske crkve etnički albanske".

"Opravdano se može postaviti pitanje zašto ste onda rušili crkve koje smatrate svojim", naveo je manastir Visoki Dečani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike