Pred nama je težak period pritisaka i ucena, ali Srbija se neće predati: Predsednik Vučić otkrio šta nas čeka u budućnosti

08.10.2022

16:01

0

Autor: 24sedam

Vučić je govorio o pitanju Kosova i Metohije, ekonomskoj situaciji u zemlji, ali i događajima u Ukrajini i njihovom uticaju na Srbiju

Pred nama je težak period pritisaka i ucena, ali Srbija se neće predati: Predsednik Vučić otkrio šta nas čeka u budućnosti
aleksandar vučić (4) - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obratio se danas naciji i obavestio građane o situaciji u kojoj se naša zemlja nalazi.

On je govorio o pitanju Kosova i Metohije, ekonomskoj situaciji u zemlji, ali i događajima u Ukrajini i njihovom uticaju na Srbiju.

Zapad planira nove pritiske zbog Kosmeta

Kada je reč  o Kometu, iz Vučićevog obraćanja je moglo sasvim lako da se zaključi da je pred nama težak period pritisaka i ucena, te da će Zapad intenziviati svoj uticaj kako bi došao do svog cilja.

- Što se Kosova i Metohije tiče, posebna karakteristika su sva politička zbivanja, odnosno uticaj geopolitike situacije na Kosovo i Metohiju i na stanje u pokrajini, a onda i odnos same Srbije. Sve je komplikovanija situacija - kazao je na početku obraćanja Vučić. 

24sedam/Goran Sivački
 

Dodao je da će zapadne zemlje pokušavati da, kako oni misle, "reše problem Kosova" ulaskom tzv. Kosova u UN kako bi oduzeli taj argument Vladimiru Putinu i Rusiji, koji mogu da se koriste tim argumentom. Predsednik je istakao da to konkretno znači da se menja arhitektura razgovora i otkrio da je predlog Nemačke i Francuske predlog o kom moramo da razgovaramo i razmišljamo.

- Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije evropske zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo - rekao je Vučić.

On je istakao da je suština zahteva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a zauzvrat bi navodno dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist. Ipak, prema njegovim rečima, za Srbiju je apsolutno neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posledice.

Srbija neće priznati nezavisnost tzv. države Kosovo

Predsednik je podsetio i da su provokacije Albanaca na Kosmetu gotovo svakodevne, ali da ni Srbija nije sedela skrštenih ruku. 

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Mi u ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao - kazao je Vučić i dodao da možemo očekivati posledice i zbog toga.
Možda i najbitnija poruka, koju je predsednik još jednom ponovio, jeste da Srbija neće priznati nezavisnost tzv. države Kosovo.

- Mogu da nam uzmu sve, mi ćemo se boriti svim raspoloživim silama. Izgledi su nam mali. Kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, za prihvatanje nezavisnosti Kosova – rekao je predsednik.

Ulaganja u vojsku

Predsednik je rekao da se posle sukoba u Ukrajini pokazalo pet važnih stvari - zdravstvo kao stub, finansijska stabilnost, energetska stabilnost, hrana i armija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Krenuli smo u dodatna velika ulaganja u deo naše namenske industrije. Ulagaćemo još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta jer je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju - kazao je Vučić.

Predsednik je potpisao naredbu za sve naše fabrike namenske industrije da 20 odsto naših proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci.

Ekonomija raste i pored pritisaka

Ipak, pored brojnih pritisaka, važno je istaći da Srbija uspeva da, ne samo održi ekonomsku stabilnost, nego i da nastavlja svoj razvoj.

- Dobro se držimo, razgovaramo sa MMF-om oko novog aranžmana - poručio je Vučić i napomenuo da je Srbija obezbedila da ima najjeftiniji hleb u Evropi, 53,5 dinara košta hleb Sava. Imamo više nego dovoljne količine suncokreta, dovoljno šećera, dovoljno kupljene soli... Da ljudi znaju. Za četiri puta smo povećali količinu konzervi, zatim 11 miliona litara ulja, što je više od 50 dana potrošnje, povećali smo sve količine. Tih problema u Srbiji neće biti - kaže predsednik.

RINA
 

Prema njegovim rečima, od 1. novembra idemo na povećanje penzija, koje će penzioneri primiti u decembru, a onda dodatno povećanje sledećeg meseca. Ukupno povećanje zaključno sa januarom iznosiće između 20,2 i 20,8 odsto. Prosečna penzija će biti 38.000.

- Minimalna zarada iznosiće 40.020 dinara! A krenuli smo 2010. sa 15.000 i nešto. Uspeli smo i da obezbedimo, pred Novu godinu, novu pomoć mladim ljudima, od po 5.000 dinara. Prijavljivanje će biti od 1. do 15. decembra - najavio je predsednik Srbije.

Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

Kada su u pitanju sankcije Ruskoj Federaciji9, o kojima se konstantno govori, Vučić je rekao da će se Srbija rukovoditi u skladu sa svojim interesima i "nikome ništa nije dužna".

- Zadržaćemo tu našu politiku do trenutka dok šteta ne bude veća od koristi, pa budemo morali da prihvatimo drugu realnost. Nemamo konsenzus oko toga, ja sam nešto oprezniji u pogledu promene politike i dnevnom reagovanju. Možda će buduća Vlada doneti drugu odluku - kazao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Predsednik je istakao da je najveće licemerje to da oni koji nam drže pridike o sankcijama Rusiji kupuju od te iste Rusije.

- Vakuum gasno ulje Hrvati kupuju od Rusa, a Srbiji ne daju da to uradi. Gde je logika? Ko ste vi da odlučujete o tome šta će Srbija da radi? - pitao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike