Otkriveno: Idealna ravnoteža između vežbanja i odmora za optimalno zdravlje, kažu naučnici

07.05.2024

06:43

0

Autor: K. B.

Naučnici su analizirali podatke više od 2.300 volontera, koji su u proseku imali 60 godina

Otkriveno: Idealna ravnoteža između vežbanja i odmora za optimalno zdravlje, kažu naučnici
Ilustracija - Copyright Profimedia

Četvrtina ispitanika je imala dijabetes tipa 2. Tokom osam dana, pratili su svoju aktivnost pomoću monitora za praćenje, beležeći vreme provedeno u sedenju, stajanju i spavanju.

Iz novog istraživanja koje je sprovedeno u Australiji proizlazi da je stajanje najmanje pet sati dnevno ključno za optimalno zdravlje. Stručnjaci smatraju da su pronašli idealnu ravnotežu između sedenja, stajanja, vežbanja i spavanja kako bismo očuvali zdravlje srca.

Decenijama se upozorava da predugo stajanje na mestu može povećati rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući debljanje, dijabetes tipa 2, rak i čak ranu smrt. Sada istraživanje sugerira da bismo trebali smanjiti vreme provedeno u sedenju na samo šest sati dnevno, dok bi više od dva sata trebalo posvetiti energičnom vežbanju poput teretane ili brze šetnje. Dodatna dva sata dnevno trebalo bi posvetiti lakšim aktivnostima poput kućnih poslova ili pripremanja obroka. Što se tiče sna, preporučuje se osam sati i dvadeset minuta.

Pexels
 

Dr. Christian Brakenridge, autor studije i stručnjak za fiziologiju vežbanja na Tehnološkom univerzitetu Swinburne u Melburnu, ističe da redovno sprovođenje ovih smernica može doneti trajne dobrobiti za zdravlje srca.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Diabetologia, pokazuju da manje vremena provedeno u sedenju i više vremena provedeno u telesnoj aktivnosti povezano je sa poboljšanim nivoom glukoze, insulinskom osetljivošću i drugim faktorima kardiometaboličkog zdravlja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike