Kada je pravo vreme za doručak? Evo šta se dešava ako jedete između 7 i 9 ujutru

24.04.2024

06:50

0

Autor: K. B.

Pravilno vreme za doručak ključno je za zdravlje vašeg srca

Kada je pravo vreme za doručak? Evo šta se dešava ako jedete između 7 i 9 ujutru
Copyright Freepik

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo čak 100.000 ljudi otkrilo je da vreme kada jedemo doručak i ručak može povećati rizik od srčanih oboljenja, uključujući srčani udar. Ovi nalazi ukazuju na važnost pravilnog rasporeda obroka, a evo šta je nauka otkrila o najboljem vremenu za prvi obrok u danu.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, a nepravilna ishrana je jedan od glavnih faktora rizika. Moderni način života i preskakanje obroka, uključujući i doručak, mogu dovesti do poremećaja u našem dnevnom ciklusu ishrane.

Zbog toga je nastala oblast istraživanja poznata kao hrononutricija, koja istražuje vezu između vremena obroka i zdravlja.

Studije su pokazale da je doručak ključan za zdravlje srca. Preskakanje doručka može povećati rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa. Naime, što duže odlažemo doručak, to je veći rizik od srčanih problema.

Istraživanja su takođe pokazala da je vreme kada jedemo poslednji obrok u danu od velike važnosti. Kasnija večera povezana je sa većim rizikom od srčanih oboljenja, posebno kod žena.

Profimedia
 

Koje je najbolje vreme za doručak?

Prema istraživanjima, najbolje vreme za doručak je između 7:00 i 9:00 ujutru. Preskakanje doručka ili konzumiranje obroka kasnije ujutru može povećati rizik od srčanog udara za čak 28 odsto. Odlaganje doručka takođe može dovesti do povišenog krvnog pritiska, visokog nivoa glukoze i insulina, kao i nižeg nivoa "dobrog" HDL holesterola.

Ovi podaci jasno ukazuju na važnost pravilnog rasporeda obroka za zdravlje srca i celokupno zdravlje organizma.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike