Ovsena kaša za doručak: Izbegnite česte greške koje više štete organizmu nego što mu koriste

20.01.2024

06:36

0

Autor: V. I.

Postoji niz zdravstvenih komplikacija koje mogu da nastanu ako pripremate pahuljice na pogrešan način

Ovsena kaša za doručak: Izbegnite česte greške koje više štete organizmu nego što mu koriste
Copyright Freepik

Kada je zdrav doručak u pitanju, ako pazite na liniju, sigurno često jedete kašu od ovsenih pahuljica. Ova zdrava superhrana je puna hranljivih materija, uključujući mangan, fosfor, magnezijum, bakar, gvožđe, cink, folat i još mnogo toga. Ovas je takođe bogat izvor vlakana, proteina i antioksidanata koji se bore protiv bolesti, navodi Journal of Cereal Science. I možda najbolje od svega, ovsena kaša nije samo dobra za vaš organizam, već je i odličnog ukusa. Zasitna je, pristupačna i neverovatno jednostavno se može napraviti.

Freepik
 

Kako se priprema

Samo treba da sipate šolju pahuljica u šerpu, dodate dve šolje tečnosti, prokuvate, a zatim pustite da se krčka oko pet do 10 minuta dok pauhuljice ne omekšaju a tečnost ne počne da se zgušnjava. Ipak, čak i sa ovako jednostavnim procesom, pravljenje ovsene kaše ne rezultuje uvek zdravim a ukusni ishodom.

Na šta treba obratiti pažnju

Svežina - Kada odlučite koju vrstu kaše ćete napraviti, važno je da uzmete u obzir koliko su sveže pahuljice. Neotvorena, kutija bilo koje vrste pahuljica često će trajati jednu do dve godine pre nego što dostigne najbolji rok. Ali kada jednom otvorite kutijuili kesu, treba da  ij iakoristite u roku od šest do 12 meseci. 

Tostiranje - Mnoge različite vrste žitarica, od kinoe preko ječma do susama, imaju koristi od brzog tostiranja na tiganju bez ulja. Ovsena kaša nije izuzetak. Ako žitarice malo prepečete. dobićete intenzivniji, orašasti ukus, a aroma će biti jača.

Pogrešan odnos sastojaka - Osnovni odnos ovsa i tečnosti prilikom pripreme je uvek otprilike dve šolje tečnosti na šolju suvih pahuljca inače možete da dobijete gumenastu masu koja može teško da vam padne na stomak i izazove kiselinu u želucu. 

Preskočite mleko - Kuvanje ovsa sa običnom vodom je najzdraviji način da pripremite jutarnju činiju kaše. Ako vam je previše dosadan ukus, umesto vode koristite bademovo, ovseno ili mleko od konoplje. Neki ljudi čak stavljaju čaj koji odlično ide uz pahuljice a kao zdrava varijanta za slan ukus pokazalo se kuvanje u supi.

Bez zaslađivača - Umesto šećera, čokolade ili slatkih sirupa,isprobajte nezašećereni sok od jabuke ili sveže ceđene pomorandže. Ako baš morate dodate šećer, neka to budu med ili jaborov sirup, ali ih dodajte u toku kuvanja.

Kuvanje umesto ključanja - Verovatno ste mnogo puta čuli termine ključanje i krčkanje dok ste tražili različite recepte, ali varijacije između ove dve tehnike kuvanja su posebno kritične kada je u pitanju pravljenje jednostavnog jela poput ovsenih pahuljica. Dakle, kuvajte ali ne dopustite da kaša provri. Ako krene da vrije dok se kuva, izgubiće dragocene zdrave sastojke a može i da izazove gasove u crevima.

Dodatni začini - Cimet savršeno dopunjuje bogatu orašastu aromu jela, ali doprinosi snižavanju šećera u krvi i stabilizaciju holesterola. Međutim, cimet nije jedini začin ili pojačivač ukusa koji treba da koristite u svom arsenalu začina za ovsenu kašu. Poslužiće i muškatni oraščić koji stimuliše mozak, kardamom koji pmaže kod visokog krvnog pritiska, gubitka težine i infekcije, te đumbir, mleveni karanfilić, pa čak i začin za pitu od bundeve, koji možete i sami da napravite.

Prerano dodavanje svežeg voća - Još jedna uobičajena greška je kad dodate voće u činiju sveže kuvanih ovsenih pahuljica prerano . Ako to učinite, ovsene pahuljice će početi da kuvaju vaše voće i svi njihovi vitamini će da nestanu. Zato dodajte voće u činiju neposredno pre jela.

Freepik
 

Predlozi za zdravije varijante

  • Pokušajte da ga napravite sa pilećom čorbom ili ukusnim bujonom umesto mleka ili soka
  • Ovsene pahuljice obogatite iseckanim sirom i sitno seckanim začinskim biljem poput bosiljka ili kopra.
  • U činiju s kašom dodajte dinstate pečurke ili luk, kašičicu pesta ili šaku sušenog paradajza isečenog na kockice
  • Za kašu inspirisanu Azijom uparite ovsene pahuljice sa soja sosom, malo lepo kuvanog spanaća  susamom
  • Za meksičku kašu u činiju dodajte crni pasulj, kukuruz, paradajz isečen na kockice i kašičicu tako začina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike