Pet caka za prevazilaženje straha i anksioznosti: Pogledaj svoj strah u oči i uhvati ga za rogove

01.03.2023

20:18

0

Autor: K. O.

Ne smete ih izbegavati jer će vas sačekati iza ćoška

Pet caka za prevazilaženje straha i anksioznosti: Pogledaj svoj strah u oči i uhvati ga za rogove
Copyright Unsplash

Da li vam se često dešava da mislite da niste dovoljno dobri ili da nečemu niste dorasli? Kada treba da započnete novi projekat brinete da bi nešto moglo poći naopako? Da li se potajno bavite svojim snovima, ali se ne usuđujete da ih sprovedete?

Iz straha da to možda neće uspeti, zbog sramote, iz straha da neće biti dovoljno dobro? Onda treba da znate nešto - niste sami. Svi imamo strahove i sumnje. Ali izbegavanje tih osećanja vas ne čini srećnim.

Zato imamo pet caka koje će vam pomoći da prevaziđete strah i anksioznost u svakodnevnom životu:

Revidirajte strahove

Kada bismo se sa svim svojim strahovima stalno suočavali bili bismo zauzeti 24 sata dnevno. Zato je važno da izbliza pogledate strahove koji su vam godinama stajali na putu. Koliko njih je zaista opravdano?

Počnite sa svojim najvećim strahom. Zatim, pogledajte svaki pojedinačno i ocenite njihovu validnost.

Profimedia
 

Oslonite se na pozitivna iskustva

Hoćete li da ostvarite svoj san? Onda vam prepuštanje destruktivnim mislima neće mnogo pomoći. Takođe, nije preporučljivo kopati po prošlosti samo da biste rekli „ali tada nije uspelo“. Fokusirajte se na stvari koje su bile dobre i koje su funkcionisale u datoj situaciji. Tako se ohrabrujete i jačate svoja leđa. Dakle, brige mogu biti gurnute u stranu i nada može zauzeti njihovo mesto.

Rešenja i snage za prevazilaženje strahova

Da li ste osoba koja u svakom rešenju vidi problem? Ako i jeste, nije važno, to možete promeniti. Tako što više ne tražite dlaku u supi, već uživate u njenom ukusu. Ako ipak nađete dlaku, uklonite je i potražite rešenja. U svakom problemu postoji i rešenje, samo morate biti voljni da ga pronađete.

Profimedia
 

Vaše snage će vam pomoći u tome. Jer ako se uhvatite u koštac sa svojim snovima, otkrićete strane sebe koje niste ranije poznavali.

Održavanje vizije živom

Na šta god da se fokusirate, to će vas držati zauzetim i crpiti vam energiju. Stoga, ako se posvetite svojim strahovima, nećete ih pobediti. Međutim, ako se što češće posvetite svojim vizijama, strahovi postaju sporedni. Tada ćete sve više videti svoje ciljeve. Čak i ako je strah veliki, vaše vizije mogu biti jače. Svaki dan odvojite vreme da date prostor svojim snovima.

Pexels
 

Suočite se sa sobom da biste prevazišli strahove

Ako se plašite određene situacije, pomaže ako joj se izložite. Pretpostavimo na primer da biste želeli da držite predavanja, ali se plašite da niste dorasli situaciji. Strah kaže: „Zamucaćeš, izgubiti trag i postati crven kao paradajz." Znate li šta pomaže protiv takvih strahova - jednostavno uraditi to! Radi ono čega se plašiš. U većini slučajeva, ne postaje ni upola tako loše kao što mislite.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike